Це близько 80 тон протитанкових мін, які частково буде перевезено на інші інженерні склади Збройних Сил України, а частково утилізовано на вітчизняних підприємствах.

У заході ньому взяли участь голова Вінницької обласної державної адміністрації Олександр Домбровський, командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-полковник Геннадій Воробйов, командувач військ Західного оперативного командування генерал-лейтенант Михайло Куцин, представники місцевої влади та засобів масової інформації.

Перестав існувати ще один військовий об’єкт надзвичайної небезпекиУ своєму виступі Олександр Домбровський подякував військовим за величезну роботу, яку вони, ефективно проводять на Вінниччині в умовах кризи попри мізерне фінансування Збройних Сил: „Хочу подякувати керівництву Міністерства оборони та усім військовослужбовцям за титанічний труд, проведений на цьому складі лише за півроку, – наголосив Олександр Домбровський. – Вдумайтесь, за такий короткий відрізок часу звідси вивезено понад 11 тисяч тон вибухонебезпечних пристроїв. Останнім часом, завдячуючи військовим, і влада, і преса, веде партизанський спосіб життя у лісах Вінниччини, – пожартував губернатор. –Минулого тижня ми стали свідками вивезення першої партії меланжу з-під Калинівки, сьогодні ж, вивозяться останні боєприпаси з-під Гайсина. Словом, регіон стає більш безпечним, більш екологічним. Що ж до влади, то ми спілкувалися з головою райдержадміністрації про перспективи налагодження на території складів промислового виробництва чи інших бізнес-проектів. Є відповідні пропозиції щодо її використання на благо людям, однак не будемо забігати наперед. Треба дочекатися вивільнення складів від військового майна, проведення організаційних заходів та рішення керівництва держави щодо передачі об’єкта.

У свою чергу командувач військ Західного оперативного командування генерал-лейтенант Михайло Куцин зауважив, що ця подія є визначною не лише в цьому регіоні, а й в державі. Із вивезенням зі складу 5909 останнього боєприпасу, сьогодні, за його словами, фактично перестав існувати ще один військовий об’єкт надзвичайної небезпеки. В 9-ти кілометровій зоні звільнено від страху місцеве населення. Розформувавши склад інженерних боєприпасів, економія державних коштів лише цього року становитиме біля 5 мільйонів гривень. А вже у наступному держава заощадить 11 мільйонів гривень.

Генерал-лейтенант Михайло Куцин повідомив журналістам про те, що протягом 2009 року, а фактично за півроку, з цього складу до місць зберігання та утилізації боєприпасів було вивезено 11800 тон небезпечного вантажу. А протягом року на території Західного оперативного командування було розформовано три об’єкта надзвичайної небезпеки. Зокрема йдеться про військові склади у Славуті (Хмельниччина) та Брюховичах (Львівщина).

з інженерного складу, що на Гайсинщині вивезли останні вісімдесят тон протитанкових мінКомандувач Сухопутних військ ЗС України генерал-полковник Геннадій Воробйов проінформував присутніх про те, що сьогодні в умовах обмеженого фінансування, необхідно здійснювати оптимізацію чисельності Збройних Сил. У 2006 році на військових складах держави було близько 1400 тис. тон боєприпасів. Реальна потреба війська на сьогоднішній день складає близько пів тисячі тон. Однак, не усі боєприпаси вивозяться на утилізацію. Знищуються лише відповідна категорія, яка внаслідок фізичного старіння вже не може бути використана за призначенням. На нових місцях зберігання, куди вивозяться боєприпаси, створено безпечніші умови, що відповідають стандартам. Тому, враховуючи обмежене фінансування організаційних заходів розформування та виконання програми вибухопожежобезпеки складів інженерних боєприпасів, вищим військовим керівництвом Міністерства оборони України було прийнято рішення перемістити інженерні боєприпаси на інші інженерні склади.

з інженерного складу, що на Гайсинщині вивезли останні вісімдесят тон протитанкових мінЖурналістам та представникам влади продемонстрували, як вивозиться боєприпаси, урочисто завантажили останній ящик із мінами, і чотири соціально обладнані високо габаритні автомобілі під гудки сирен покинули військову частину. Таким чином впродовж квітня - листопада спеціальним автомобільним транспортом щоденно здійснювалося від чотирьох до семи рейсів і вивозилось по 80-140 тонн. Військовослужбовці та працівники Збройних Сил, які були вишикувані на плацу для нагородження, не могли стримати сліз…

Кращих працівників складу, а їх була переважна більшість, відзнаками та грамотами нагороджували голова облдержадміністрації Олександр Домбровський, командувачі Сухопутних військ та Західного оперативного командування Збройних Сил України. З нагоди такої важливої події командир частини – майор Володимир Гусар, отримав позачергове військове звання «підполковник».


Переглядів: 3405
Поширень: 0