Такі заходи відбуваються щороку, відразу після закінчення мисливського сезону і є обов'язковими для всіх мисливських господарств області. Про це повідомляє прес-служба департаменту екології та природних ресурсів.

Метою їх проведення є забезпечення охорони, раціонального та невиснажливого використання мисливського фонду області.

Під час обліків визначається чисельність тварин та місця їх перебування на території господарств. На підставі результатів таксації оцінюється та планується діяльність господарств, визначаються динаміка чисельності тварин та норми відстрілу на наступний мисливський сезон, приймаються рішення про необхідність часткової або повної заборони полювання на певний вид дичини, визначаються, в разі потреби, відновлювальні ділянки.

Серед основних видів мисливської дичини Вінниччині – козуля, дикий кабан, заєць-русак, куниці кам'яна та лісова.

За тим, як дотримуються вимоги природоохоронного законодавства під час проведення обліків, слідкують спеціалісти департаменту екології та природних ресурсів та Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства. Вони спостерігають за організацією робіт, виступають як обліковці та, при відсутності порушень, візують первинні матеріали.

У таксації також беруть участь єгеря мисливських господарств та спеціалісти державної екологічної інспекції.

Після закінчення обліків, мисливознавці кожного господарства узагальнюють отриману інформацію і готують проекти лімітів використання мисливських тварин.

Такі ліміти (проекти) окремо по кожному господарству погоджуються департаментом екології та природних ресурсів, потім віддаються на погодження до управління лісового та мисливського господарства, де, в свою чергу, по всіх господарствах готується зведена заявка щодо лімітів використання мисливських тварин, яка остаточно затверджується у Мінприроди України.

Мисливські угіддя Вінниччини розподілені між 48 користувачами. З них 28 належать УТМР, 11 – управлінню лісового та мисливського господарства, по одному – СВАТ Вінницярибгосп, Вінницькій лісовій науково-дослідницькій станції, Вінницькому ГО військовому мисливському товариству ЗС України та КП "Віноблагроліс", 4 – приватним господарствам.



Переглядів: 2518
Поширень: 0