Нещодавно в с. Непедівка Козятинського району перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, голова обласної Ради Анатолій Олійник, директор польської фірми «Asket» Роман Длугі та генеральний директор агрофірми «Світанок» Микола Мельник взяли участь в офіційному відкритті лінії брикетування Biomasser Multi.

За словами польського партнера Романа Длугі: «Сьогодні ми презентуємо нове обладнання. Котел по виготовленню брикетів є першим у Вінницькій області. Установка за 10 годин переробляє близько 620 кілограм сировини. Тепловіддача 1-ї тонни брикетів дорівнює 2 тоннам чистої деревини. На устаткуванні можна переробляти біоматеріали з вологістю 30 % без попередньої сушки. В результаті ми отримуємо паливо з високою теплопродуктивністю, альтернативне газу».

На Вінниччині відкрито першу установку по виготовленню паливних брикетів

«В наших планах, щоб у кожному районі Вінницької області як мінімум була установка по виготовленню брикетів, що дасть змогу зекономити кошти на опалення для бюджетних установ. Ми вирішуємо цілий ряд питань: питання екології, соціального питання і повністю відмовляємось від газу. Даний інвестиційний проект може окупити свою вартість за рік. Протягом цього року планується спрямувати на впровадження енергозберігаючих технологій 55 мільйонів гривень» - зазначив Андрій Гижко.

На Вінниччині відкрито першу установку по виготовленню паливних брикетів

За словами першого заступника голово ОДА в області планується перевести всі бюджетні заклади на альтернативні види палива. «Ми ведемо перемовини з Міністерством Польщі щодо отримання пільгового кредиту 3-5 відсотків для територіальних громад. Це дасть змогу вирішити питання по опалюванню бюджетних підприємства. На території Вінницької області ми маємо 3 мільйони тонн вільної соломи, якщо її переробити цією установкою ми отримаємо вихід в еквіваленті 2,7 тисяч тонн вугілля» - наголосив Андрій Гижко.

На Вінниччині відкрито першу установку по виготовленню паливних брикетів

В свою чергу голова обласної Ради Анатолій Олійник зазначив, що питання енергоефективності для Вінниччини зокрема, і України в цілому досить актуальне. В пошуках альтернативи газу, ми використовуємо всі можливі механізми.

«Не всім сільгоспвиробникам устаткування, яке коштує понад 3 млн.грн по кишені. Сьогодні ми обговорювали із нашим польським колегою можливість розвивати такі проекти в рамках співпраці Україна-Польща, а вона реальна. Польський Уряд може на рівні Кабінету Міністрів України підписати угоду і надавати кредити. Нам потрібно виробити механізм з освоєння цих кредитів та напрацювати певні гарантії. В обласній Раді в рамках обласного бюджету спробуємо подібні проекти втілювати через комунальні підприємства», - зауважив Анатолій Олійник.



Переглядів: 2828
Поширень: 0