Минулого тижня у Вінницькому прес-клубі відбулася прес-конференція на тему: «Український шлях самоврядування: Як працює польський досвід в сільській громаді». Під час прес-конференції йшлося про хід реалізації проекту, що втілюється на теренах п’яти сільських громад Жмеринського району Вінницької області – Северинівської, Чернятинської, Носковецької, Олександрівської та Сербинівської.

Проект «Український шлях самоврядування» має на меті дати можливість українським територіальним громадам вивчити, адаптувати до наших реалій та плідно використати польський досвід децентралізації.

Проект реалізується Об'єднанням сільських гмін Підляського воєводства Республіки Польща та Громадською організацією «Подільська агенція регіонального розвитку», співфінансується Польсько-канадською програмою розвитку демократії (в рамках програми співпраці МЗС Польщі на підтримку розвитку) та урядом Канади.

Як розповів виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олег Левченко, Северинівська громада уклала угоду про співпрацю з громадою польської сільської гміни Корицин, і це дає можливість вивчати досвід польських партнерів, знайомитися з тим, як реформа децентралізації спрацювала в Польщі. Головна ідея таких навчань – побачити на практиці, як активізація та співпраця громад можуть посилити їхню спроможність. Так, під час навчальних візитів представники сільських громад Жмеринського району знайомляться з менеджментом громад у Польщі, зі способами створення комунальних підприємств, які б обслуговували кілька громад, з досвідом розвитку малого підприємництва та кооперації тощо. Важливим напрямком діяльності в рамках проекту є також вивчення досвіду створення стратегій розвитку громад та досвіду залучення грантових коштів.

5 сільських громад на Вінниччині вивчають польський досвід децентралізації

«Зараз ми переходимо так званий часовий екватор проекту, тому хочеться розповісти про перші досягнення, - розповідає Олег Левченко. - Головна ідея – спробувати знайти модель співробітництва між громадами. Дві з п’яти громад, задіяних у проекті, дещо прохолодно сприймають ідею об’єднання, але активно обговорюють способи співпраці. Між трьома громадами – Северинівською, Чернятинською та Олександрівською – було підписано Угоду про співпрацю, завдяки якій реалізовано проект, підтриманий Фондом державного розвитку. Цей проект полягає у створенні центру переробки сільськогосподарської сировини. Тобто придбано мобільну сушарку і пакувальне обладнання для переробки фруктів та овочів, громади фактично створили сільськогосподарський кооператив. Другим проектом є реновація приміщення і реконструкція системи опалення та водопостачання в Северинівському клубі, в якому вже завершуються ремонтні роботи і встановлюються котли на біопаливі. Модернізація клубу дасть можливість створити в ньому Центр розвитку громади. І третій проект – розвиток спільного комунального підприємства, яке ще раніше почало забезпечувати соціальні заклади щепою для опалення, а тепер також обслуговує водогони в Северинівці та Чернятині».

За словами Олега Левченка, на наступних етапах проекту «Український шлях самоврядування» буде завершено роботу над створенням спільної стратегії громад, які вирішили співпрацювати, також буде профінансовано з міжнародних джерел два проекти для розвитку цих громад (напрямки цих проектів визначать самі жителі). Звісно, головний результат проекту не буде лише матеріальним – важливо допомогти громадам отримати інструменти і можливості самим залучати кошти й розробляти рішення для розвитку.



Переглядів: 3208
Поширень: 0