Серед новостворених заповідних територій є два регіональних ландшафтних парки: "Середнє Побужжя" у межах річкової долини Південного Бугу на території семи сільських й селищних рад Тиврівського району, площею понад дві з половиною тисячі гектарів та регіональний ландшафтний парк "Дністер", площею понад п\'ять тисяч гектарів на території міста Могилева-Подільського та трьох рад Могилів-Подільського району.

Парки є цілісними природними комплексами, що включають природні та культурні об’єкти. Незважаючи на високу ступінь антропогенного навантаження, багато місць у басейнах Південного Бугу й Дністра зберегли красу та цілісність незайманих куточків природи. Як субмеридіональні екологічні коридори, долини річок Південний Буг та Дністер мають величезне значення для збереження біологічного розмаїття, потребують захисту й раціонального використання своїх ресурсів.

В долині Дністра під захист держави вже взяті унікальні й типові куточки природи Подністров\'я. Це Національний природний парк "Подільські товтри" у Хмельницькій та Галицький Національний природний парк в Івано-Франківській областях.

Створенню нових заповіданих територій у Вінницькій області передували системні дослідження, проведені Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області спільно з науковцями Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, Національного дендрологічного парку "Софіївка" та Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського.

Окрім регіональних ландшафтних парків в області створено ще три ландшафтні та два ботанічні заказники; гідрологічна, три ботанічні та дві комплексні пам\'ятки природи.

Створення нових територій та об\'єктів природно-заповідного фонду є шансом зберегти рослинний та тваринний світ області, мальовничі краєвиди й водночас дати новий напрямок економічному розвитку цієї території як зони зеленого та сільського туризму.


Переглядів: 3280
Поширень: 0