За розміщення в камерах заборонених речей посадовці вимагали від засуджених до довічного позбавлення волі та їх родичів неправомірну вигоду. Загальна сума отриманих ними хабарів становить 123 тисячі гривень.

У вересні 2015 року працівники Управління захисту економіки (УЗЕ) Національної поліції у Вінницькій області за процесуального керівництва прокуратури області затримали групу керівників виправної установи.

Організував корумповану схему 41-річний начальник колонії. "Долю" отримували його перший заступник, начальник відділу режиму і охорони та заступник чергового. За рахунок засуджених та заарештованих посадовці поповнили свої гаманці на загальну суму 123 тисячі гривень.

Керівництво колонії на Вінниччині відповідатиме у суді за корумповану схему отримання хабарів від зеків

Сума отриманих хабарів коливалась від 200 до 1 тисячі гривень. За певну "винагороду" засудженим дозволялось тримати в камерах мобільні телефони, отримувати у вигляді заохочень тривалі побачення. Під час відвідування заарештованих родичам дозволялось проносити до камери заборонені речі.

Так, перший заступник та начальник відділу безпосередньо складали графіки тривалих побачень з засудженими, попередньо домовляючись із ними та їх родичами про дату, необхідну суму грошей для проведення вказаного побачення, користування забороненими предметами та порядок перерахунку коштів. В подальшому графік надавали на затвердження керівнику установи.

Заступник чергового "закривав очі" на наявність в приміщені заборонених речей, забезпечував безперешкодний вхід та вихід родичів до кімнати проведення тривалого побачення, проводячи їх формальний огляд.

Гроші отримували на банківські рахунки, відкриті на двох учасників злочинної групи. Або при зустрічі, або через телефонні "смс" повідомляли родичам та засудженим номер картки, суму коштів та вид послуги.

Таким чином організована злочинна група протягом січня 2014 – вересня 2015 років отримала грошові кошти в якості неправомірної вигоди на загальну суму 123 тисячі гривень.

У ході здійснення досудового розслідування відносно підозрюваних обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Однак останні внесли грошову заставу. Даних посадовців викрито у 14 фактах отримання неправомірної вигоди. Накладено арешт на майно фігурантів на суму 1 мільйон гривень.

На даний час учасникам організованої злочинної групи повідомлено про підозру за ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

За іронією долі керівники виправних закладів Вінниччині самі можуть потрапити за грати. Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5-ти до 10-ти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років, з конфіскацією майна та зі спеціальною конфіскацією.



Переглядів: 2136
Поширень: 0