Народний депутат України від фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність», член парламентського комітету з питань агрополітики та земельних відносин Микола Кучер вважає одним з першочергових завдань законодавців – передати сільським радам всі землі запасу й резерву, які знаходяться в межах територій сільських громад, але за межами населених пунктів. Про це він говорив на зустрічі з представниками фермерських та сільськогосподарських підприємств Вінницької області, яка відбулась 22 березня у Вінницькій облдержадміністрації під головуванням очільника ОДА Валерія Коровія та за участі народних депутатів.

Говорячи про перспективи ринку сільгоспземель Микола Кучер наголосив, що за умови впровадження його непідготовленим виникне прірва між реальною вартістю землі й очікуваннями власника. «Почати купівлю-продаж нині – це пустити людей по вітру та отримати велику соціальну напругу в селах. Буде велика різниця між очікуваннями людей і реальною вартістю паю», - сказав він.

Розповідаючи про законодавчі ініціативи в питанні відновлення спецрежиму оподаткування народний депутат, автор відповідного законопроекту № 3851-1, подякував селянам, які два дні страйкували під стінами Верховної Ради України, бо без їхньої підтримки народним депутатам було би дуже важко відстояти законопроект щодо повернення спецрежиму аграріям на парламентському комітеті з податкової та митної політики.

Зокрема, Микола Кучер зазначив у своєму виступі: "Уряд практично з початку своєї роботи ігнорував вимоги і селян, і сільгоспвиробників, і народних депутатів, підписуючи перший варіант Меморандуму з МВФ. Якщо 115 депутатів звертається до міністра щодо вирішення важливого для селян питання, а у відповідь отримують відписку від заступника міністра – це плювок у суспільство, у парламентаризм. Тільки після переговорів з Президентом нам, п’яти народним депутатам, вдалося домогтись невеликих поступок, на які пішов уряд – переформатування спецрежиму. Найбільше такі податкові зміни вдарили по малих і середніх підприємствам, по тваринництву».

Микола Кучер також повідомив про роботу над спільним проектом Закону України, яким пропонується передати у володіння сільським радам всі землі запасу й резерву, які знаходяться в межах територій сільських громад, але за межами населених пунктів.

Народний депутат наголосив, що «зміни в законодавство для повернення держземель сільгосппризначення територіальним громадам були закладені ще у законопроекті 1159 за моїм співавторством. Але вони більше року жорстко блокувалися корупційною системою, чиновниками, які не хочуть втрачати можливість отримувати хабарі за розпорядження землями. Та ідея законопроекту 1159 не забута, на попередньому комітеті ми почули підтримку Держгеокадастром. Потрібно найшвидше зробити спільний законопроект, яким передати землі запасу і резерву територіальним громадам».

Микола Кучер також прокоментував заяви Прем’єр-міністра про продаж 1 млн. га державної землі: «Це землі запасу і резерву: державних підприємств і НААН, частина з яких повинні бути розпайовані серед тих людей, які на цих землях працювали, а частина - бути передані територіальним громадам. Тобто, Прем’єр-міністр хоче продавати те, чого не існує».



Переглядів: 3066
Поширень: 0