До Вінницької місцевої прокуратури надійшло звернення від жительки Вінниччини щодо вчинення відносно неї шахрайських дій через соціальну мережу «Вконтакті».

На початку листопада 2015 року Світлана відвідувала всесвітню мережу Інтернет, а саме соціальну мережу «Вконтакті». У цей час до неї в друзі приєднався невідомий їй громадянин С. Під час спілкування він пояснив, що переглядаючи учасників соціальної мережі «Вконтакті», побачив сторінку Світлани та вирішив потоваришувати. Протягом тривалого часу Світлана постійно спілкувалась у соціальній мережі з С. Під час спілкування, зловживаючи довірою Світлани, чоловік розповідав їй видумані обставини, що нібито в нього виникли великі проблеми з навчанням. Далі запитав, чи немає в її знайомих 3 тисяч гривень, щоб позичити для вирішення питань із навчанням, при цьому вказав, що поверне гроші найближчим часом. Світлана, довіряючи своєму співрозмовнику через термінал «Приватбанку» перерахувала кошти в розмірі 3000 гривень на вказаний рахунок.

Після цього Світлана продовжувала спілкуватись у соціальній мережі із С., який постійно розповідав про видумані ним обставини, що нібито в нього проблеми із здоров’ям і йому терміново потрібно придбати ліки на немалу суму і при цьому постійно просив Світлану перераховувати на його рахунок різні суми коштів. В продовж 2016 року жінка перерахувала на рахунок шахрая близько 9 тисяч гривень. Зловживаючи її довірою,  чоловік не виконав взятих на себе зобов’язань з повернення коштів. Заволодівши грошима Світлани розпорядився ними на власний розсуд.      

За даним фактом прокуратурою м. Вінниці зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Після закінчення досудового розслідування прокуратурою м. Вінниці кримінальне провадження відносно С направлено до суду за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України (шахрайство).

Під час судового розгляду шахрай визнав свою провину, щиро розкаявся у скоєному та повернув кошти потерпілій, які він здобув злочинним шляхом.

Вироком Вінницького міського суду Вінницької області С визнано винним та призначено покарання у вигляді громадських робіт строком сто п’ятдесят годин. Так, завдяки втручанню Вінницькій місцевій прокуратурі захищено права та інтереси ще однієї людини.



Переглядів: 3969
Поширень: 0