Ця урочиста подія відбулась у Ямполі 29 березня.

Сучасне приміщення на 13 затишних і комфортних двомісних кімнат відкрило свої двері для людей, які волею долі внаслідок війни на Сході України опинились на Вінниччин і гостро потребують поліпшення житлових умов. До послуг мешканців Донецької і Луганської областей затишний хол, дві спільних кухні, два санвузли та ванні кімнати з сучасною сантехнікою. Кімнати, хол і кухня обладнані новенькими меблями та необхідною технікою.

Реалізація Проекту «Реконструкція» Модернізація частини приміщення готелю «Дністер» під постійне або тимчасове проживання внутрішньо переміщених осіб (ремонт системи опалення, заміна дверей та вікон на металопластикові, внутрішнє водопостачання та водовідведення, оздоблювальні роботи» стала можливою завдяки плідній співпраці ЄС/ПРООН, обласної, районної і місцевої влади. Проект громади фінансувався Європейським Союзом та спів фінансувався Програмою розвитку ООН, місцевим бюджетом та впроваджувався громадською організацією «Мрія Гальжбіївки». Загальна вартість проекту склала 1340454,00 грн., з них внески ЄС/ПРООН – 1072464,00 грн., кошти місцевого бюджету – 268000,00 грн.

На Вінниччині відкрили перший в області Центр для тимчасово переміщених осіб

Щиро вітала учасників події спеціаліст з моніторингу та зв’язків з громадськістю Проекту Європейського Союзу та програм розвитку Проекту ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІІ» Світлана Слабінська:

- Ця подія якнайкраще ілюструє основну ідею Проекту – покращання життя людей спільними зусиллями шляхом співпраці влади і громад. Допомога ВПО та відновлення соціальної інфраструктури є нашим першочерговим завданням. Ми раді з того, що нам вдалося об’єднати зусилля для допомоги тим людям, які сьогодні цього найбільше потребують.

Загалом спільно з нами в Україні реалізовано 34 проекти громад щодо відновлення будівель для внутрішньо переміщених осіб. 26 будівель вже відремонтовано і відкрито. Нарешті ми відкриваємо такий об’єкт і на Вінниччині. Ваша область співпрацює з ЄС/ПРООН з 2008 року і продемонструвала найяскравіші приклади реалізації проектів, які можуть слугувати прикладом і для інших регіонів. Лише за перші дві фази реалізації проекту у Вінницькій області понад 60 тисяч чоловік покращили своє життя і нині мають відремонтовані школи, дитсадки, медичні амбулаторії, відновлені системи водопостачання, опалення, вуличне освітлення. Це дало можливість Вінницькій області активно включитись у третю фазу проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду -ІІІ» з вересня позаминулого року. Лише за цей час дії третьої фази уже реалізуються 20 проектів з енергозбереження, енергоефективності, сільського економічного розвитку, внаслідок чого покращиться життя понад 7 тисяч людей.

На Вінниччині відкрили перший в області Центр для тимчасово переміщених осіб

З вітальним словом до ямпільчан звернулись керівники області. Так, перший заступник голови ОДА Андрій Гижко відзначив, що сьогоднішня подія – це свято єдності і миру.

- Коли ми сім років тому підписували першу угоду з Проектом «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», ми займались мирними речами: будували водогони, купували шкільні автобуси, освітлювали населені пункти. Але два роки тому все дуже різко змінилось. Сьогодні ми відверто говоримо, що в країні йде війна. Ми повинні розуміти, що кожен, хто приїхав переселенцем на Вінниччину, є таким самим громадянином України. Ці люди повинні відчувати опіку і доброзичливе ставлення наших мешканців. Ми вдячні за проект, який реалізується у Ямполі. Такими кроками ми підтверджуємо, що Україна єдина, незалежна і цілісна держава. Ми маємо на меті спільно з керівниками Проекту затвердити велику обласну програму, яка стосується найбільш болючого питання для тимчасово переселених осіб – це будівництво житла. Адже ніхто з нас не думав, що війна затягнеться так надовго. Питання житла і робочих місць - це першочергові завдання для нас, питання, які будуть на постійному контролі влади. Ми доброзичливо ставимось до усіх, хто приїжджає до нас, і будемо допомагати усім, хто готовий тут створювати робочі місця, облаштовуватись і мешкати на Вінниччині. Дякую усім, хто підтримував цю реконструкцію, таким чином ми доводимо, що ми єдині і що нікому не вдасться нас здолати.

На Вінниччині відкрили перший в області Центр для тимчасово переміщених осіб

- Мені дуже приємно бути у Ямполі разом з тими колегами, які, взявшись за руки, спільно вирішують проблеми, що сьогодні є найактуальнішими. Я вдячний керівникам Проекту ЄС та Програм розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», які навчили нас виокремлювати із усіх проблем ті, які є найактуальнішими, через зібрання людей, які мешкають в тій чи іншій громаді, чи які є загальнонаціональними. Вперше в Україні ми плануємо створити Агенцію регіонального розвитку згідно закону «Про засади державної регіональної політики». Коли ми разом - ми можемо дуже багато. Сподіваємось, що ті уроки, які ми отримали у співпраці з Проектом ЄС/ПРООН, стануть нам у нагоді для великих справ, які на нас чекають у рамках Асоціації з Європейським Союзом. Переконаний, що серед нас немає тих, хто скаже що це проект, який не орієнтований на громаду. Саме на громаду орієнтовані представники даного проекту, за що ми їм дуже вдячні.

Від імені ОДА і обласної ради Андрій Гижко та Анатолій Олійник вручили подяки міжнародному менеджеру проекту ЄС/ПРООН пану Хендріку Ван Зілу за багаторічну плідну співпрацю, спрямовану на розбудову спроможних місцевих громад Вінниччини, відновлення їх соціальної та комунальної інфраструктури. Подяки обласної влади за успішну реалізацію проекту з реконструкції приміщення готелю «Дністер» для внутнішньо переміщених осіб отримали голова Ямпільської РДА Михайло Вдовцов та голова Ямпільської районної ради Сергій Гаджук.

Слова вдячності адресувала ямпільчанам жителька м.Єнакієво Донецької області Марія Слободянюк:

- Наша родина дякує обласній, районній і місцевій владі, районному центру зайнятості за підтримку і допомогу у започаткуванні підприємницької діяльності. Нині ми потребуємо житла, оскільки винайнятий будинок маємо звільнити для господарів. Отож ми підтримуємо цей проект. Для кожної людини важливо, щоб був мир, була робота. Ми за мир, за дружбу між заходом і сходом. Дякую усім, хто опікується нами.



Переглядів: 3053
Поширень: 0