Вчора, 17 травня, жителі с.Нові Обиходи, що в Немирівському районі урочисто відзначали введення в дію оновленого водогону, який приніс дорогоцінну вологу більш як у 200 домогосподарств.

Така подія стала можлива для невеликої громади, що налічує трохи більше 700 жителів, завдяки реалізації Швейцарсько-українського проекту DESPRO “Підтримка децентралізації в Україні”. Тож розділити радість селян на свято відкриття водогону завітали: перший заступник голови ОДА Андрій Гижко, керівники області та району, координатор проекту DESPRO Андрій Кавун, представники інвесторів та підрядників, духовенство, громада села.

Голова Новообиходівської сільської ради Ніна Білик, відкриваючи свято, щиро подякувала всім, хто долучився до будівництва водогону, адже кошти збирали усім миром: «Завершення за досить короткий термін такої важливої справи стало можливим, завдяки участі та допомозі сільській громаді Швейцарсько-українського проекту DESPRO, який виділив 670 тисяч гривень на додачу до тих 316 тисяч, які зібрала громада. По 50 тис. грн. – дольова участь обласної та районної державних адміністрацій, 95 тис. грн. – внесок сільського бюджету та 158 тис. грн. – спонсорська допомога інвестора. Тож нам спільними зусиллями вдалося реалізувати проект, вартістю 1 млн. 340 тис. гривень і забезпечити якісною водою жителів села».

В селі на Вінниччині за підтримки проекту DESPRO введено в дію водогін

Андрій Кавун вручив громаді Нових Обиходів пам’ятний сертифікат про реалізацію спільного Швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO та зазначив, що співпраця спеціалістів Проекту із громадою сіл Нові Обиходи та Самченці була досить плідною і успішною: «Протягом одного року ми зуміли завершити цей проект, оскільки сільська рада підійшла до цього питання дуже відповідально, як у попередній підготовці документації, так і в зборі коштів із домогосподарств. виконуючи усі вимоги DESPRO».

В селі на Вінниччині за підтримки проекту DESPRO введено в дію водогін

Право перерізати червону стрічку було надано першому заступнику голови ОДА Андрієві Гижку та координатору проекту DESPRO Андрію Кавуну.

В селі на Вінниччині за підтримки проекту DESPRO введено в дію водогін

У вітальному слові Андрій Гижко підкреслив важливість для сільських громад участі у подібних проектах , які згуртовують громаду, допомагаючи усвідомити свою силу, удосконалити навички самоврядування. Він, зокрема, зазначив, що з 2008 року в області реалізовано 48 проектів програми DESPRO, які стосуються водопостачання, ще здійснюється один проект по каналізуванню сільського населеного пункту та один проект, який стосується поводження із твердими побутовими відходами.

В селі на Вінниччині за підтримки проекту DESPRO введено в дію водогін

«У цьому році ми плануємо завершення ще 15 водогонів за таким же принципом солідарного співфінансування. Крім проектів за участю коштів Швейцарської конфедерації, обласною державною адміністрацією вже на цьому тижні буде підведено підсумки конкурсу територіальних громад, куди подано 710 проектів – заявок при наявності в області 702 громад. Такої активності громад не було вже років з десять. Деякі громади писали по два- три і більше проектів. До кінця тижня будуть визначені переможці і кошти з обласного бюджету отримають найбільш вагомі та актуальні проекти», - зазначив Андрій Гижко.



Переглядів: 3809
Поширень: 0