Наприкінці осені рівень захворюваності вінничан на ГРВІ та грип впав, вже всередині грудня він знову зріс.

Тож інформацію щодо ситуації, яка склалася внаслідок розповсюдження вірусу грипу AH1N1 та захворюваності на ГРВІ у Вінницькій області станом на 21.01.10 в ході прес-конференції в Головному управлінні з питань внутрішньої політики, у справах засобів масової інформації та зв’язків з громадськістю повідомив начальник управління охорони здоров’я і курортів облдержадміністрації Олександр Жупанов, завідуючий епідеміологічнимчним відділом обласної СЕС Степан Томін та головний спеціаліст терапії та організації сімейної медицини Світлана Швидюк.

Вінниччина продовжує посилювати профілактику захворюваності на грип та ГРВІЗа словами Олександра Жупанова, ситуація на сьогодні дещо нестабільна. Проте кількість захворівших за третій тиждень поточного року залишається на рівні аналогічного періоду 2009 року і є нижчою від встановленого епідемічного порогу. Однак керуючись принципом, кращий метод запобігання хвороби - її профілактика, медична галузь області проводить ряд заходів для запобігання поширення грипу та підготовки медичних закладів до надання допомоги тим, кого може торкнутись, чи вже торкнулася хвороба.

«Управління охорони здоров’я і курортів облдержадміністрації проводить постійний моніторинг рівня захворюваності та щодня інформує Міністерство охорони здоров’я України. Ми не тільки відслідковуємо рівень захворюваності, його збудники, але й проводимо постійні лабораторні дослідження та профілактичні заходи на Вінниччині» - зазначив Олександр Жупанов.

Відповідно, впродовж останнього тижня за медичною допомогою звернулося 5 108 осіб. Станом на 16 годину 20 січня кількість осіб, які захворіли на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції з початку осінньої епідемії становить 185 тисяч 634 особи, в тому числі за останню добу зареєстровано 1979 випадків (серед них 9 вагітних жінок та 1018 дітей до 18 років).

Всього з початку епідемії госпіталізовано 11 577 особи, за останню добу – 108. Сьогодні у медичних закладах області перебувають 300 хворих з ускладненнями на пневмонію, з них 19 знаходиться у відділенні реанімації та інтенсивної терапії. 27 осіб з початку епідемії померло, з них в 11 був виявлений грип AH1N1.

Проте в цілому ця статистика має і позитивні сторони – з числа госпіталізованих виписано 10 627 хворих, з них 7 510 тих, кому був встановлений діагноз грип, пневмонія.

Як підкреслив начальник обласного управління зараз підстав для введення карантину у навчальних закладах немає, і всі навчально-виховні заклади працюють у звичному режимі. Проте у разі зростання рівня захворюваності він не виключає введення карантину в освітніх закладах.

Інше питання, яке підняли учасники прес-конференції – вакцинація населення. Серед рекомендованих лікарями кроків запобігання епідемії знову ж таки лідирує вакцинація. Тим паче що згідно прогнозів обласної СЕС наприкінці січня на початку лютого ми можемо очікувати на другу хвилю хвороби.

Вінниччина продовжує посилювати профілактику захворюваності на грип та ГРВІ«Такого ще ніколи не було. Ця антивакцинальна компанія, яка восени розвернулась завдяки і засобам масової інформації, призвела до того, що населення не вакцинується» - стверджує завідуючий епідемічним відділенням обласної СЕС Степан Томін. Тож наразі в першу чергу проводиться вакцинація підвищенних груп ризику (дітей-сиріт, вагітних жінок та ін.) проти сезонного грипу. Адже, за його словами, навіть за умов, коли людина захворіла на Каліфорнійський грип, у випадку щеплення хвороба протікає без важких ускладнень. Наразі з початку епідемії в області щеплено 10 478 осіб. Адже ще у листопаді 2009 року за державні кошти для області було придбано 24 000 доз вакцини.

«Однією з наших найбільших проблем є пізнє звернення хворих з ускладненими формами грипу за медичною допомогою та тривале самолікування. Запущений стан хвороби лише ускладнює боротьбу лікарів з недугою та підвищує шанс виникнення серйозних ускладнень. А однією з ключових небезпек саме Каліфорнійського грипу, є те, що він може викликати ряд анемій» - повідомив Степан Томін.

Щодо попереднього виявлення хвороби, то тут, як зазначила головний спеціаліст терапії та організації сімейної медицини Світлана Швидюк варто відзначити появу головного болю, болю у м\'язах та горлі, стрімке підвищення температури тіла, грудний кашель.

Тому саме профілактична робота та підтримка фахівців тримає ситуацію із захворюваністю у районах області на контролі. Зокрема, у Вінницькому, Бершадському, Барському, Чечельницькому та Теплицькому районах фахівцями була надана суттєва допомога.

Лікарі також радять вінничанам по максимуму обмежити перебування на вулиці, особливо в умовах вкрай низьких температур, обмежити зовнішні контакти, проходити вакцинацію і збагачувати їжу вітамінами природного походження.


Переглядів: 2957
Поширень: 0