7 червня Якушинецька територіальна громада отримала нові містобудівні повноваження в рамках децентралізації сфери держархбудконтролю. Акти приймання-передавання документів підписали Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев та сільський голова Василь Романюк. З 1 липня повноваження вступають у законну силу. Це означає, що село саме буде визначати які саме земельні ділянки та під який вид будівництва вони відводитимуть. А також мешканці сіл Якушинці, Зарванці, Березина зможуть реєструвати дозвільні документи на будівельні роботи безпосередньо в секторі державного архітерно-будівельного контролю Якушинецької сільської ради (далі Сектор).

Якушинці стали першими серед сільських рад України хто отримав нові повноваження в рамках децентралізації сфери держархбудконтролю поряд з такими великими містами як Харків, Львів, Луцьк, Тернопіль, Херсон, Маріуполь, Ірпінь, Макарів, Українка, Чорноморськ, Славута, Умань, Дружківка, Лиман, Торецьк, Селидове, Ювілейна об’єднана територіальна громада, Покров.

Сектор держархбудконтролю відповідно до покладених на нього завдань:

  • Надає, отримує, реєструє, повертає документи, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, відмовляє у видачі таких документів, анулює їх, скасовує їх реєстрацію.
  • Приймає в експлуатацію закінчені будівництвом об’єкти (видає сертифікати, реєструє декларації про готовність об’єкта до експлуатації та повертає такі декларації на доопрацювання для усунення виявлених недоліків).
  • Подає Держархбудінспекції інформацію, необхідну для внесення даних до єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів.
  • Здійснює державний архітектурно-будівельний контроль за дотриманням вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил, положень містобудівної документації всіх рівнів, вихідних даних для проектування об’єктів містобудування, проектної документації щодо об’єктів, розташованих у межах відповідних населених пунктів.
  • Здійснює контроль за виконанням законних вимог (приписів) посадових осіб органів держархбудконтролю.
  • Розглядає відповідно до закону справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил під час будівництва, порушенням законодавства під час планування та забудови територій та невиконанням законних вимог (приписів) посадових осіб органів держархбудконтролю.
  • Розглядає відповідно до закону справи про правопорушення у сфері містобудівної діяльності із прийняттям відповідних рішень.
  • Видає акти у передбаченій законом формі, організовує та контролює їх виконання.

Проводить перевірки:

  • відповідності підготовчих та будівельних робіт, будівельних матеріалів, виробів і конструкцій, що застосовуються під час будівництва об’єктів, вимогам будівельних норм, державних стандартів і правил, технічним умовам, затвердженим проектним вимогам, рішенням;
  • своєчасності та якості проведення передбачених нормативно- технічною і проектною документацією зйомок, замірів, випробувань, а також ведення журналів робіт, наявності у передбачених законодавством випадках паспортів, актів та протоколів випробувань, сертифікатів (у тому числі наявності у виконавця будівельних робіт сертифікатів на будівельні матеріали, вироби і конструкції) та іншої документації;
  • дотримання порядків прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, проведення обстеження об’єктів та реалізації заходів щодо забезпечення надійності та безпеки під час їх експлуатації.

Зупиняє у випадках, визначених законодавством, підготовчі та будівельні роботи, які не відповідають вимогам законодавства, зокрема, будівельним нормам, містобудівним умовам та обмеженням, затвердженому проекту або будівельному паспорту забудови земельної ділянки, які виконуються без повідомлення, реєстрації декларації про початок їх виконання або дозволу на виконання будівельних робіт.

Здійснює контроль за виконанням виданих приписів у визначених законодавством випадках.

Складає протоколи про правопорушення у сфері містобудівної діяльності та протоколи про адміністративні правопорушення, накладає штрафи.

Організовує розгляд звернень громадян з питань, що належать до його компетенції, виявляє та усуває причини, що призводять до подання громадянами скарг, надає відповіді.



Переглядів: 3613
Поширень: 0