За інформацією заступника начальника державного нагляду у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту ДСНС України у Вінницькій області  Олега Сторожука, у першому півріччі на Вінниччині сталося 893 пожежі. Порівнюючи з аналогічним періодом минулого року, кількість загорянь зменшилася майже на 25%. Щоденно у Вінницькій області в середньому виникало п'ять пожеж.

Економічні втрати від пожеж склали 38 млн 849 тис. грн, із них прямі матеріальні збитки становлять 22 млн 168 тис. грн. Під час пожеж загинуло 27 осіб проти 53 у 2015 році, з них дві неповнолітні дитини в Липовецькому та Муровано-Куриловецькому районах. За його словами, в рази збільшилася кількість пожеж у м.Ладижин, Тульчинському, Немирівському, Барському, Калинівському, Іллінецькому, Бершадському та Ямпільському районах.

"Аналізуючи причини, від яких виникають пожежі, слід зазначити, що цьогорічних 55,1% пожеж із загальної кількості виникло через необережне поводження з вогнем. 56 загорянь сталися через підпали, через дитячі пустощі з вогнем виникло 25 пожеж, або 2,8% від загальної кількості пожеж", − розповів Олег Сторожук.

Більше половини загальної кількості пожеж на Вінниччині виникають через необережне поводження із вогнем

Також посадовець зазначив, що з початку 2016 року у Вінницькій області в природних екосистемах зареєстровано 90 пожеж проти 244 пожеж за аналогічний період 2015 року. Знищено трав’янистого покриву на площі 70,66 га. Матеріальні збитки склали 1 млн 333 тис. грн. 89 пожеж виникло на відкритих територіях, унаслідок яких завдано матеріального збитку на загальну суму 1 млн 304 тис. грн. Основними причинами цих пожеж є необережне поводження з вогнем та необережність під час паління.

У свою чергу Анатолій Бондар відмітив, що лісівниками краю здійснюється комплекс заходів щодо недопущення пожеж на лісових насадженнях. Так, зокрема, лісогосподарськими підприємствами управління забезпечено неухильне виконання заходів, направлених на підвищення пожежостійкості лісонасаджень. Розроблено та затверджено мобілізаційно-оперативні плани гасіння лісових пожеж, якими передбачено залучення сил та засобів підприємств, організацій розміщених поблизу лісових урочищ.

«Щороку з підрозділами ДСНС проводяться тактико-спеціальні навчання по тушінню лісової пожежі в лісових масивах державного підприємства «Вінницьке лісове господарство». На даний час в лісогосподарських підприємствах для гасіння лісових пожеж є в наявності:

  • 82 добровільні пожежні дружини (складом 663 чоловіка),
  • 31 лісопожежний модуль,
  • 25 мотопомп та
  • 92 ранцевих лісових вогнегасників,
  • напірних та водозабірних рукавів 69 комплектів,
  • 1065 одиниць шанцевого інструменту,
  • облаштовано 57 пожежних водойм», - проінформував посадовець.

З метою запобігання лісових пожеж в поточному році, за словами начальника Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолія Бондаря, влаштовано 384 км мінералізованих смуг, на 701 км здійснено догляд за мінералізованими смугами, перекрито 359 позапланових заїздів в лісові масиви, а також виставлено вздовж доріг та біля лісових масивів 304 плакати та аншлаги, попереджуючі про необхідність обережного поводження з вогнем у лісі та про відповідальність за порушення Правил пожежної безпеки.

Більше половини загальної кількості пожеж на Вінниччині виникають через необережне поводження із вогнем

Особливо гостро у період спеки стоїть питання пожежної безпеки під час жнивної кампанії. За словами заступника директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Василя Темченка, Департаментом агропромислового розвитку ОДА розроблено та доведено до агропромислових підприємств області комплекс організаційних та інженерно-технічних заходів щодо захисту сільськогосподарських угідь та лісів у пожежнонебезпечний період на пристосованій для пожежогасіння техніці, неухильне дотримання плану дій протипожежного захисту, проведення роз’яснювальної роботи серед керівників сільськогосподарських підприємств щодо суворого дотримання вимог пожежної безпеки під час виконання робіт особливо щодо неприпустимості спалювання стерні та післяжнивних рештків.

«В сільськогосподарських підприємствах області підготовлено 138 одиниць пожежних автомобілів та 490 одиниць сільськогосподарської техніки, пристосованої для гасіння пожеж», - зазначив Василь Темченко.

Тож необхідно усім пам’ятати та дотримуватись правил пожежної безпеки, аби запобігти великої біди та втрат.



Переглядів: 2500
Поширень: 0