Всього за п’ять днів у Жмеринці було створено молодіжний центр «Арт-Депо», де будуть проводитись концерти, поетичні зустрічі та веселі тусовки. І все це сталось завдяки партнерству небайдужих людей України та Німеччини, яких називають «Агенти змін» і які прагнуть змінити обличчя маленьких містечок завдяки культурній трансформації.

Організаторами великого перетворення закинутої будівлі на сучасний альтернативний молодіжний культурний центр стали організації «Культурний д@ілог» (Кременчук), «MITTENDRIN» (Neuruppin) та «Інститут культурної політики» (Вінниця) за підтримки Жмеринської міської ради. Проект підтримується програмою «MEET UP! Німецько-українські зустрічі молоді» Фонду «Пам'ять, відповідальність та майбутнє» (EVZ).

Всього лише шість днів тому до Жмеринки прибула делегація з невеликого німецького містечка Нойруппін. У цих молодих активістів вже є досвід перетворення закинутих приміщень вокзалу та пивзаводу у молодіжний центр. До них приєднались молоді люди з Кременчука, які теж мають досвід створення альтернативного культурного центру у своєму місті. Серед ентузіастів були також були жителі Брюсселю, Чернівців та навіть Луганську. А також вся активна молодь Жмеринки. І робота закипіла одразу: ніхто не боявся вивозити сміття, розгрібати завали старих будівельних матеріалів, носити каміння та фарбувати стільці.

Як за допомогою енергії молоді з різних країн та творчого запалу перетворити пустку на арт-центр

Ось які думки висловлювали будівники «Арт-Депо»:

Отті (Німеччина, Нойруппін): «Наша молодіжна організація робила подібні проекти у Іспанії, Ізраїлі, Греції, Франції. Ми зовсім не злякалися тутешньої ситуації. Адже, раніше ми вже мали досвід навіть у будівництві. Нас дуже цікавить політична ситуація в Україні, настрої, які панують в молодіжному середовищі, тощо. Мені подобається Україна».

Вім (Бельгія, Брюссель): «Я зараз в Україні тому, що закохався в дівчину із Кременчука. Минулого року там ми перетворювали руїни на арт-центр. І ось тепер у нас схоже завдання у Жмеринці. Я вірю, що творчі люди з різними інтересами об’єднаються у цьому містечку навколо «Арт-Депо» і центр стане спільною домівкою для їх різноманітних проектів. Подібними ініціативами молодь спонукає керівництво міста допомагати їм у розвитку цікавих молодіжних культурних починань. Сьогодні ми доводимо, що навіть з малою кількістю ресурсів можна зробити багато. Створити середовище, де молодь зможе реалізувати себе».

Макс (Кременчук): «У рідному місті я вже брав участь у трьох подібних проектах, тож коли почув, що є можливість допомогти іншому маленькому містечку, я відразу зголосився. За кілька днів ми пізнали Жмеринку, особливий колорит цього міста. Мені подобається настрій, який панує на майданчику нашого проекту. Я бачу, що молоді жмеринчани налаштовані на позитивні зміни. Тут об’єднались люди різних країн і ми всі знаходимо так багато спільного».

Інна (Жмеринка): «Молоді жителі нашого міста надихнулись ідеєю створення культурного простору для молоді. Ми працювали тут ще в липні розгрібаючи гори сміття. Зараз маємо цікавий досвід спілкуючись з однолітками з Європи. Вони насправді всі дуже привітні і мають таку свободу самовираження, як зовнішньо, так і свободу у власних поглядах, яку не часто зустрінеш серед жителів нашого міста. У нас вже є чимало ідей для нашого «Арт-Депо». Ми будемо постійно вдосконалювати це приміщення. Адже у молоді є потреба в просторі, де можна почувати себе вільно, тому я впевнена, що це приміщення ніколи не буде порожнім».

Як за допомогою енергії молоді з різних країн та творчого запалу перетворити пустку на арт-центр

Перетворення руїн на сучасно оформлений культурний кластер, де кожен знайде собі заняття до смаку сталось за кілька днів. І це було просто диво, коли перед відвідувачами у день відкриття приміщення постало яскравим і оновленим, завдяки розмальованим стінам, імпровізованим диванчикам, облямівці стін, зробленій з підручних матеріалів. Тут тепер є сцена, рекреаційна зона, фуд-зона, місце для селфі, гойдалка, місця для посиденьок і купа креативних поличок тадрібничок. А зовнішні стіни прикрашені силуетами Вінниці, Кременчука, Нойруппіна та Жмеринки.

Як за допомогою енергії молоді з різних країн та творчого запалу перетворити пустку на арт-центр

Ревіталізація простору завдяки взаємодії стала гарним досвідом для молоді, яка подарувала всім неймовірну атмосферу діалогу культур, творчості, музики та неформального спілкування. Під час урочистого відкриття «Арт-Депо» відбулось нагородження учасників проекту від кураторів та Жмеринської міської ради.

Як за допомогою енергії молоді з різних країн та творчого запалу перетворити пустку на арт-центр

«Дуже символічним сьогодні є те, що саме 25 серпня 2015 року ми почали працювати з командою PLAN Z в Жмеринці», - підкреслила голова Інституту культурної політики Ірина Френкель. «І сьогодні, на річницю проекту, ми відкриваємо альтернативний культурний молодіжний центр ART DEPO, який є яскравим символом початку змін в місті. Ми радіємо команді, яка сформувалась. Ми пишаємось результатом, який сьогодні бачимо. Оглядаючись назад я бачу багато цікавих проектів, які пройшли у місті завдяки роботі PLAN Z. І це лише початок великих культурних перетворень малого міста».

Наснага та завзяття з якими було створено «Арт-Депо» не підуть з цього місця. Адже юні жмеринчани вже мають купу ідей і запевняють, що приміщення не стоятиме пусткою. Так, у партнерстві активних та творчих «Агентів змін», влади та громади, і відбувається трансформація Жмеринки.

Більше фото дивіться тут



Переглядів: 3214
Поширень: 0