Про особливості природно-заповідного фонду Вінницької області говорили сьогодні на прес-конференції за участю начальника управління охорони земель, біоресурсів, заповідної справи та комплексного управління природоохоронною діяльністю Андрія Магери. На 2017 рік заплановано розширення заповідних зон на 15 % та оголошення 14 нових об’єктів природно-заповідного фонду. Наразі найбільше об’єктів природоохоронної діяльності знаходиться на території Чечельницького, Немирівського та Могилів-Подільського районів, а найменше – у Калинівському та Липовецькому.

На сьогодні актуальним є питання створення значних за площею заповідних зон. Один з таких заповідників розташований на території Тростянецького та Чечельницького районів – «Кармелюкове Поділля». Він був створений відносно недавно – у 2009 році, і має загальну площу 16,5 Га. Парк вирізняється важливим природоохоронним, науковим, історико-культурним та рекреаційним значенням.

Національний природний парк «Кармелюкове Поділля» організовує захоплюючі екскурсії для любителів природи та зеленого туризму. Екскурсії проводяться за різноманітними маршрутами. Тут знаходяться унікальні дубово-грабові ліси, розчленовані численними балками, реліктовими видами рослин, що не зустрічаються в інших заповідниках.

Національний природний парк «Кармелюкове Поділля»

Все ж, існують певні проблеми, які не дозволяють повноцінно функціонувати природоохоронній сфері. Не зважаючи на те, що установа «Кармелюкове Поділля» була створена указом Президента, землі заповідника знаходяться у користуванні Чечельницького лісового господарства. Також коштів, які виділяють для роботи природного парку недостатньо, адже його територія близько 20Га. Саме тому 8-9 квітня волонтерів запрошують долучитися до облаштування піших маршрутів заповідником.

Окрім того, у 2017 році планується створення музею однієї з найстаріших астроблем Землі – Іллінецького кратера. Територія падіння метеориту також є унікальним природним явищем. Жителі навколишніх сіл ніколи навіть не замислювались про існування коштовних каменів (алмазів) в кратері. Вони використовували метеоритний камінь для спорудження будинків, робили з нього жорна, а туристи брали шматочки позаземної породи, як сувенір. 

Іллінецький кратер

Сьогодні є актуальним створення комплексних, значних за площею природоохоронних територій, які, мають більший потенціал для відновлення та збереження біотичного і ландшафтного різноманіття, та дозволять значно збільшити відсоток заповідних територій, - прокоментував Андрій Магера.

Як розвиватимуть природно-заповідний фонд Вінниччини у 2017 році?

Також цього річ ми розглядається можливість створення національного природного парку «Дністер», який може стати основою для міжнародного природоохоронного партнерства. Нещодавно від молдовської сторони надійшло запрошення взяти участь у проекті зі збереження біосфери річки Дністер, який планується реалізувати за кошти Євросоюзу.



Переглядів: 4501
Поширень: 0