Рішенням Вінницької обласної ради створені два ландшафтні та один ботанічний заказники у Козятинському районі, ботанічна пам\'ятка природи у Тиврівському та комплексна пам\'ятка природи у Немирівському районах. Загальна площа новостворених об\'єктів складає 109,5га.

Заповідані території представлені типовими ландшафтами Подільського Побужжя та Придніпров’я, різними видами рослинного та тваринного світу. Всі ділянки мають велике наукове значення, високий рекреаційний, історико-культурний потенціал, є перспективними для створення ключових елементів регіональної екологічної мережі. Створення нових об\'єктів дозволить забезпечити охорону та відтворення рідкісних та зникаючих видів рослин та тварин; забезпечити охорону геологічних, геоморфологічних утворень та історико-культурних археологічних пам’яток, створити рекреаційну інфраструктуру.

На території заказників зростає переважно молодий сосновий та ялинковий ліс. Ділянки водно-болотного комплексу багаті болотною рослинністю, є місцем гніздування водно-болотних птахів (качка, курочка-водяна, чирок). Трав’яниста рослинність представлена чагарниковими видами з домінуванням терену колючого. На відкритих схилах представлені угруповання з домінуванням ковили, бородача, костриці з участю типових для регіону видів. За рівнем збереженості водно-болотного комплексу та місць гніздування водно-болотних птахів дані території мають велике значення як ядра регіональної екологічної мережі.


Переглядів: 3497
Поширень: 0