Голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій і директор зі зв'язків з громадськістю та корпоративної соціальної відповідальності компанії МХП Альона Кузьменко 16 серпня вручили сертифікати на 40 тисяч гривень 20 переможцям конкурсу мікрогрантових проектів «Село: кроки до розвитку», організованого ПАТ «Миронівський хлібопродукт». Матеріальною підтримкою велика компанія намагається допомогти розвитку малого бізнесу в сільській місцевості п'яти районів Вінниччини та відродженню самобутніх подільських сіл.

При підведенні підсумків конкурсу Валерій Коровій зазначив стратегічне співробітництво обласної влади з МХП по ряду економічних і соціальних проектів, яке, на його думку, в найближчі роки «буде визначати загальний вектор розвитку південного сходу регіону». «Компанія створила в області 3,8 тисячі нових робочих місць. Зараз вона приступає до спорудження біогазового комплексу та нових об'єктів, а навколо таких виробників завжди формується супутня сфера обслуговування, в якій, як правило, задіяне в 5-10 разів більше робочих рук», - зазначив Валерій Вікторович.

Автори 20 найкращих ідей щодо розвитку малого бізнесу на Вінниччині отримали гранти від МХП

Нардеп Микола Кучер нагадав, що грантова програма покликана стимулювати бажання місцевих жителів до розвитку свого невеличкого бізнесу, а кошти, що виділяються МХП, дозволяють людям спробувати свої сили в реалізації власних ідей, які зазвичай відрізняються унікальністю і обіцяють вразити у майбутньому.

Високу конкурентоспроможність багатьох проектів підтвердив і партнер програми - голова спілки підприємців «Стіна» Олександр Печалін. Він підкреслив, що в окремих випадках підприємці писали бізнес-проекти для розвитку вже існуючого напрямку, а іноді і для реалізації нових ідей. В цілому дебютна для області програма МХП показала потужний потенціал і прекрасну перспективу.

Так, «Бершадський риборозплідник» за допомогою гранту збирається збільшити обсяги розведення риб і створити зону відпочинку в селі Устя Бершадського району, а підприємець Петро Халаман має намір відродити колись існуючу в с. Клебань Тульчинського району мікроГЕС потужністю 30 кВт.

Досить популярною виявилася тема розведення лікарських рослин і ягід. У селі Маяки Тульчинського району Володимир Білко за грант хоче вирощувати саджанці і продавати спаржу лікарську, в селі Басаличівка Гайсинського району Олександр Бондар збирається розводити малину і суницю на агроволокно, а його сусід по селу Станіслав Розсоха - рідкісні лікарських рослини, занесені до Червоної Книги України. Зі схожою ідеєю щодо лікарських рослин перемогла і Любов Васильєва з Жерденівка Гайсинського району.

Автори 20 найкращих ідей щодо розвитку малого бізнесу на Вінниччині отримали гранти від МХП

Розвивати малинові плантації збирається фермер Олексій Марусич з Никифорівців Немирівського району. У селі Бортники Тульчинського району завдяки отриманому гранту Юрій Ляш збирається реалізувати ідею створення «Медового раю», а простіше кажучи, розширення пасіки та випуску меду в великих обсягах. Катерина Патлатюк в Яланці Бершадського району хоче вирощувати великі обсяги печериць для забезпечення ними райцентру та околиць, а Микола Кривоніс з Флориного - різних сортів винограду. Розширенням тепличного господарство планує зайнятися Наталія Стороженко з Оляниці Тростянецького району.

За рахунок переробки твердих побутових відходів в селі Війтівка Бершадського району Євген Трохименко має намір «очистити» від сміття кілька навколишніх населених пунктів. Леся Гнатовська бачить використання гранту в збільшенні асортименту та обсягів надання перукарських послуг в селі Райгород Немирівського району. Борис Московський в проекті вказав ідею розширення перепелиній ферми в Тиманівці Тульчинського району, а Олег Гнатенко - розведення кролів в Брацлаві Немирівського району, де за рахунок гранту він збирається збільшити поголів'я в кілька разів.

У Мухівцях Немирівського району Володимир Пузаєнко планує організувати перший в області сільський парк відпочинку «Світ розваг» для дітвори з райцентру та навколишніх сіл. У Сокільці цього ж району Світлана Сердюк хоче влаштувати прокат товарів для спорту та відпочинку. У сусідній Печорі Тульчинського району Тимофій Рудик представив проект «Цеглинка в фундамент», а Олена Кобець з Даньківки Тульчинського району – по виробництву сиру в вакуумній упаковці.

Як організатор конкурсу директор зі зв'язків з громадськістю та корпоративної соціальної відповідальності компанії МХП Альона Кузьменко підкреслила великий спектр проектів, їх різноплановість і побажала переможцям досягти успіху в своїх починаннях.



Переглядів: 3461
Поширень: 0