11 вересня під головування першого заступника голови обласної державної адміністрації Андрія Гижка відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації.

Дане засідання зумовлене тим, що 8 вересня поточного року зафіксовано випадок захворювання африканської чуми свиней в одному з приватних домогосподарств села Залізничне Козятинського району.

«На минулому тижні, у п’ятницю, в Козятинському районі зареєстровано випадок захворювання поголів’я свиней на АЧС. Тому сьогодні наше завадання прийняти швидкі і дієві рішення для унеможливлення поширення даного захворювання на інші території.

На місцевому рівні, в п’ятницю, оперативно проведено засідання районної протиепізоотичної комісії та вжито необхідних заходів для ліквідації даного спалаху і попередження подібних випадків на майбутнє», - зазначив Андрій Гижко.

Зафіксовано випадок захворювання африканської чуми свиней у Козятинському районі

В свою чергу, більш детально про ситуацію, що склалась і вжиті заходи з її вирішення станом на понеділок 11 вересня доповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби Григорій Сидорук: «Звернення щодо загибелі поголів’я свиней надійшло 7 вересня з села Залізничне Козятинського району. Цього ж дня здійснено виїзд групи спеціалістів, а також проведено патологічний розтин і направлено матеріали в науково-дослідний інститут. Вранці, 8 вересня, було отримано позитивні висновки щодо АЧС і того ж дня проведено надзвичайне засідання комісії Козятинської РДА та Козятинської районної ради. Відповідно до рішення комісії 8 вересня вжито всіх необхідних заходів щодо ліквідації даного спалаху. Загалом знищено 27 голів свиней. Вжито відповідних заходів і на території приватного домогосподарства, де зареєстровано даний випадок. Окрім того, визначено зону нагляду до якої увійшли с. Глухівці та с. Непедівка Козятинського району, натомість місто Козятин не входить до зони. Загальна кількість поголів’я свиней на зазначеній території невелика, тому високих ризиків немає.

Вирішення питання щодо компенсації втрат населенню взяла на себе Козятинська міська рада.

За нашими висновками, єдиним джерелом зараження є лісове господарство. Тому прийнято рішення провести діагностичний відстріл дикого кабана і, у випадку позитивного висновку, провести депопуляцію дикого кабана в даному лісовому господарстві».

Наприкінці засідання комісією було ухвалено відповідне рішення, відповідно до якого буде посилено ветеринарно-санітарний контроль за переміщенням живих свиней та продукції свинарства, в першу чергу, на території районів, що межують з неблагополучними регіонами та за роботою продовольчих ринків і ринків, на яких здійснюється торгівля живими тваринами, а також за забоєм тварин. Також заплановано проведення роз’яснювальної роботи серед суб’єктів господарювання, які займаються розведенням та утриманням свиней та власників особистих селянських господарств щодо необхідності страхування тварин на випадок загибелі, знищення, вимушеного забою від хвороб, стихійних лих та нещасних випадків.



Переглядів: 2414
Поширень: 0