У селі Четвертинівка Тростянецького району 11 листопада за ініціативою адміністрації ТОВ «Вінницька птахофабрика» відбулися збори громади. Подія, однозначно, знакова. Адже рівно два роки тому, у листопаді 2015 року, саме четвертинівська громада виступила категорично проти розширення потужностей птахофабрики на сільських землях. Тоді селяни, виступаючи проти планів інвестора, перекрили дорогу, будували барикади та палили шини.

Однак, сьогодні люди підтримали ідею розширення співпраці з ТОВ «Вінницька птахофабрика», яка входить до компанії «МХП», і дали згоду на виготовлення проектної документації на будівництво ще однієї бригади з вирощування курчат-бройлерів на землях сільської ради. Результат голосування - 181 «за», 19 «проти» і 3 «утримались». Головуючий на зборах  сільський голова Четвертинівки Олександр Макух зазначив, що за останні два роки відносини з інвестором, компанією «МХП», стали дійсно партнерськими, зрозумілими, прозорими і однозначно вигідними для громади. Тому вигода від розширення співпраці сьогодні всім зрозуміла.

Четвертинівка знову віч-на-віч з «Вінницькою птахофабрикою»

- Ми співпрацюємо з інвестором на основі укладеної двосторонньої соціальної угоди, за якою село щорічно отримує за кожну діючу бригаду, а таких дві, кошти для розвитку соціальної інфраструктури. Лише за ці два роки перекрито дах спортзалу в школі та замінено частину вікон, відремонтовано частину сільських доріг, закуплено щеподробилку для котельні на дровах та новий трактор з косилкою для зачистки сільських вулиць, надається постійна допомога школі, садочку, амбулаторії та будинку культури. Цьогоріч саме птахофабрика виступила генеральним спонсором Всеукраїнського фестивалю «Батозька битва». Загалом за два роки громада змогла освоїти близько 900 тисяч гривень, які надійшли від птахофабрики. Але головне, це саме людські стосунки. Директор «Вінницького бройлера» Ігор Лещенко та його співробітники - часті гості у селі і завжди небайдужі до сільських проблем, - сказав Олександр Макух.

Четвертинівка знову віч-на-віч з «Вінницькою птахофабрикою»

Представляючи план будівництва майбутньої бригади, директор ВП «Птахофабрика «Вінницький бройлер» ПАТ «МХП» Ігор Лещенко сказав, що ніхто не застрахований від помилок у своїй діяльності, керівництво птахофабрики їх допустило два роки тому, але головне, ці помилки визнати та виправити.

- Нашій команді знадобилось два роки, щоб повернути довіру четвертинівської громади і ми раді, що шляхом відкритого діалогу нам вдалось це зробити. Зараз саме з громадою погоджено місце розташування нової бригади пташників. Це буде за 5 км від села, на землях так званої «Дубини», і вплив на село буде мінімальний, адже санітарною зоною є 1,2 км, а за отримання відповідних дозволів може бути і 400 метрів. Але ми врахували всі побажання людей і будуватимемо саме в тому місці, де хочуть люди, - зазначив директор «Вінницького бройлера».

Загалом збори пройшли в доброзичливій атмосфері з конструктивними обговореннями майбутнього будівництва. Слово для виступів отримали всі бажаючі, як прихильники, так і противники будівництва.

Четвертинівка знову віч-на-віч з «Вінницькою птахофабрикою»

Як зазначив у своєму пості у Facebook голова ГО «Ладижинська громадська рада» Андрій Скакодуб: «Пройшло два роки і ситуація в Четвертинівці кардинально змінилась. Сьогодні напевно вперше на громадських слуханнях не було тітушок, засланих жителів села, а самі слухання пройшли спокійно та без зловживань. Мене та моїх колег з ГО «Ладижинська громадська рада» та «Народний центр екологічного контролю» без проблем пустили в зал, навіть документи не перевіряли. Виступали всі, хто мав таке бажання».

Бажаючих виступити було доволі багато. Більшість зосереджувались на тому, що розширення співпраці з птахофабрикою – шлях до розвитку села. Адже понад 160 місцевих мешканців сьогодні працюють на підприємстві. Мають роботу, достойну зарплату, молодь залишається у селі. Зростає кількість дітей у школі та садочку, до села приїздять нові люди з інших міст та сіл. Втрачати таку перспективу було б не логічно.

Підтримав ідею подальшого розвитку партнерських стосунків четвертинівської громади та компанії «МХП» голова ГО «Четвертинівська громадська рада» Володимир Сухопара, яких два роки тому був одним з лідерів протестних акцій.

-  Я підтримую будівництво нової бригади на землях села, адже розумію важливість інвестора для села, тим більше такого потужного, як компанія «МХП». І два роки тому ми виступали не проти самої ідеї розширення виробничих потужностей птахофабрики, а за те,щоб керівництво підприємства враховувало в першу чергу думку громади і будувало пташники, там, де визначить громада. Тепер з керівництвом птахофабрики у нас дійсно діалог, ми чуємо один одного, робимо правильні висновки, тому і ситуація кардинально змінилась на краще, - сказав Володимир Сухопара.

Керівник місцевого ТОВ «Богдана Хмельницького» Сергій Ровишин зазначив, що його підприємство, як і птахофабрика постійно інвестує у соціальні проекти в селі і він готовий надалі співпрацювати з «МХП», адже спільними зусиллями Четвертинівку можна зробити дійсно одним із найкращих сіл в Україні.

Четвертинівка знову віч-на-віч з «Вінницькою птахофабрикою»

Підтримавши плани на будівництво бригади пташників, громада також вирішувала, куди інвестувати «соціальні» кошти, які надійдуть від «МХП», адже сума чимала 1 млн 800 тис грн. і ще 400 тисяч погодився виділити місцевий підприємець Сергій Ровишин. Більшістю голосів було вирішено, щоб у центрі села було збудовано сучасний парк з алеями, альтанками та дитячими майданчиками (візуалізація проекту була продемонстрована), а ще частину коштів використати на ремонти доріг.

Окрім того Ігор Лещенко пообіцяв, що вже цього тижня підприємство займеться заміною вікон у школі, щоб на 100% вони у закладі були енергозберігаючими. Біля дитячого садочка буде зроблено свердловину для забезпечення закладу питною водою та буде встановлено нову брендовану автобусну зупинку для мешканців села.

Четвертинівка знову віч-на-віч з «Вінницькою птахофабрикою»

Ці збори були попередніми, громада дала згоду на розробку технічної документації на будівництво. У подальшому, згідно закону, будуть проведені ще громадські слухання. Але результат зібрання показовий - громада та інвестор знаходять спільну мову і їхнє партнерство та взаємовигідна співпраця є запорукою, як зростання потужності економіки області, так і покращення рівня життя для самої громади.



Переглядів: 3557
Поширень: 0