Губернатор Вінниччини 60-річний Володимир Демішкан заборонив вивозити молоко з регіону для переробки в інших областях.

— Із квітня закупівельні ціни впали вдвічі. Узимку молоко закуповували по 3, навіть по 3,5 гривні за літр, бо його мало. А тепер ціну знизили до 1,5–2 гривень, — говорить Василь Салига, 49 років, начальник відділу харчової і переробної промисловості Вінницької облдержадміністрації.

Василь Салига - начальник відділу харчової і переробної промисловості Вінницької облдержадміністраціїЧи вистачає в області свого молока?

— За рік його переробляють 800 тисяч тонн. Цього достатньо, щоб забезпечити область молочною продукцією. Але частина молока йде на виробництво сирів, які в основному експортують. У нас працюють 15 молокопереробних підприємств. Частину з них відкривають у сезон дешевого молока, бо не в змозі закуповувати дорогу сировину взимку. За дешевою сировиною вони їдуть у Київську, Чернівецьку, Житомирську, Хмельницьку області, а молокозаводи з інших областей їдуть до нас. Останнім часом збільшилася кількість закупленого у фермерських господарствах молока. Потроху ферми почали відновлюватися. Найбільші має підприємство ”Люстдорф” в Іллінцях. Вони спеціалізуються в основному на виготовленні питного молока. Воно повинно бути високої якості, тому підприємство збудувало за власний кошт молочну ферму в селі Юхимівка Шаргородського району, і звідти централізовано беруть молоко. Зараз готуються добудувати ще одну. Найбільші молочні ферми — у селах Радівка Калинівського району та Зозулинці Козятинського району. Зросла продуктивність: з одної корови в рік мають близько 6–7 тисяч літрів молока. Із ферм беремо молоко першого гатунку. Від населення в основному йде сировина третього гатунку, бо в ній багато бактерій, домішок.

Торік Вінницький молокозавод зупинився, працівників відправили у неоплачувані відпустки. Коли відкриють підприємство?

— Коли закрився Вінницький молокозавод, на ринках відчутно поменшало продукції, не вистачало кефіру, ряжанки, сметани. Тепер ситуація змінилася, інші підприємства почали завозити свою продукцію до нас. Що стосується відновлення роботи молокозаводу, то він і досі на ремонті. Встановлюють нове обладнання. Скоріш за все, цього року він не запрацює. Але молоко вони збирають і відправляють у Рівненську область на підприємство з їхньої структури під торговою маркою ”Комо”.

Назвіть п’ятірку найуспішніших молокозаводів Вінниччини.

— ”Люстдорф” в Іллінцях, молокозаводи в Бершаді, Літині, Тульчині та Вапнярці. Вони переробляють понад 70 відсотків молока, яке збирають в області. Найбільші потужності має підприємство ”Люстдорф”. За добу цей завод може переробити 300 тонн молока, але продукції для повної загрузки їм не вистачає і вони переробляють лише 220 тонн.

Чи виправдали себе молочні коперативи?

— В області працюють 40 кооперативів, готують документи ще 17. Вони напряму мають змогу домовлятися з молокозаводами про ціну на молоко. Практично в кожному кооперативі є холодильник і лабораторія. Молоко там кращої якості — люди бояться щось підливати чи сипати, бо знають, що це одразу виявлять.

Нещодавно на нараді з керівниками молокозаводів губернатор попросив їх установити в селах комп’ютерні класи з вільним доступом до Інтернету. Як поставилися до цього керівники молокозаводів? Для чого це потрібно селянам?

— Якщо в селян буде доступ до інформації, вони стануть більш грамотними. Зможуть шукати засоби захисту рослин від шкідників, нові сорти насіння. А краще насіння дасть кращий урожай, відповідно його більше продадуть. Економіка регіону в цілому буде рости. Так як молочна галузь у селах є основним центром розвитку промисловості, то прохання губернатора було направлене саме до них. Більшість молокозаводів відгукнулися. Зокрема, Бершадський завод уже закупив чотири комп’ютери, які підключать до Інтернету в селі Флорино.


Переглядів: 4269
Поширень: 0