В урочистостях взяли участь заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова, Генеральний Консул Республіки Польща Кшиштоф Свідерек, віце-староста Тарнівського повіту Малопольського воєводства Республіки Польща Мирослав Банах, керівництво району, голови польських товариств та місцева громада.

У Хмільницькому районі відкрито меморіальну дошку Ігнацію Яну ПадеревськомуЛюбов Спірідонова у своєму виступі висловила слова вдячності польським колегам, очільникам району, представникам місцевої громадськості, за плідну працю у відтворенні сторінок спільної історії дружніх народів – польського та українського. А також зазначила, що обов‘язок кожного свідомого громадянина знати і пам‘ятати історію свого краю, шанувати її героїв, адже без минулого не може бути майбутнього.

Також в рамках урочистостей Подякою Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці та Почесною грамотою облдержадміністрації була нагороджена Бондар Світлана Федорівна, колишня вчителька історії, нині пенсіонерка, яка все своє життя присвятила збереженню пам‘яті свого видатного земляка.

Для довідки:
Падеревський, Ігнацій Ян г (Paderewski, Ignacy Jan) (1860-1941), польський піаніст, композитор, державний діяч.

Народився 18 Листопад 1860 в с.Куріловка на Поділлі (нині в Україні).

Хоча хлопчик почав грати на фортепіано у віці трьох років і складати в сім років, він розвивався досить повільно, займаючись спочатку у приватних педагогів, а потім в Варшавському музичному інституті (пізніше викладав там фортепіано).

Займався в Берліні, де на Падеревського звернули увагу Антон Рубінштейн та інші відомі музиканти. У 1884 Падеревський почав займатися зі знаменитим педагогом Т. Лешетіцкім.

Після артистичних дебютів у Відні (1887), Парижі (1889), Лондоні (1890) і Нью-Йорку (1891) ім\'я Падеревського ставилося нарівні з ім\'ям Ф. Ліста - обох називали найбільшими піаністами світу.

Хоча численними творами Падеревського (практично у всіх жанрах) залишаються в тіні його виконавської популярності, його опера Манру, поставлена в Дрездені в 1901, згодом з\'являлася на сценах ряду відомих оперних театрів в США, а його Менует соль мажор (частина з циклу Шість гуморесок для фортепіано) змагався у популярності з менует Бетховена. Падеревський був також палким патріотом Польщі.

По смерті Пілсудського 1935 року, Падеревський разом з Владиславом Сікорським став співзасновником організації Front Morges. Ця організація була опозиційно налаштована проти авторитаризму, головною її метою була демократизація польського життя, а Падеревський навіть розглядався як кандидат у президенти Польщі.

З вибухом Другої Світової війни Падеревський увійшов до екзильного уряду Польщі. Він був головою Національної ради Польської Республіки в Лондоні, яка замінила сейм у вигнанні. В 1940 році попри погіршення стану здоров\'я, виїхав до США де його діяльність була спрямована на боротьбу за незалежність Польщі. Зокрема сприяв отриманню кредитів для польських збройних сил на Заході.

Двічі очолював польський уряд: у 1919 і в 1940-1941 (уряд в еміграції). Ряд звукозаписів і одна кінострічка (Місячна соната, 1936) донесли до нащадків зразки унікального мистецтва Падеревського.
Великий митець помер 29 червня 1941 року в Нью-Йорку, похований з почестями на Арлінгтонському цвинтарі, а через 51 рік його тіло перевезено до Варшави.


Переглядів: 2928
Поширень: 0