Жнива розпочнуться раніше, тому треба подумати про гроші, паливно-мастильні матеріали та додаткові комбайни. Про ситуацію в агропромисловому секторі Вінниччини місцевим журналістам розповів заступник голови облдержадміністрації Василь Черній.

Рік видався непростим, каже Василь Черній, хоча кожен весняний вихід в поле не без проблем. Цієї весни довелося обходитися аграріям власним коштом.

На посівну треба було не мало, не багато – 1млрд 200 тис. грн. А кредитів взяли господарства лише 140 мільйонів. Та обігові кошти мають тенденцію вимиватися, а гроші знову треба, незабаром жнива, а вони за всіма ознаками будуть ранніми.

До жнив готуються вже зараз: укладають угоди з південними регіонами України по залученню техніки. Порахували, що додатково треба ще 500 комбайнів. Паливно-мастильні матеріли є, елеватори і зерносховища готові приймати збіжжя. Якщо минула весна поскупилася на дощі,то цієї весни опадів випало вдвічі більше, ніж треба. Два останніх тижні в поле аграрії не виходили, зате земля запаслася вологою. Хоча є і надлишок. Важкі грунти Немирівського району не змогли вологу увібрати, поверхня грунту подекуди перетворилася на кірку. 2010 рік показав, що область адаптована до конкурентноздатних культур озимої пшениці, сої, кукурудзи посіяли на 45 тис. га більше, на 30 тис. цукрових буряків. Проте, певних коректив сівозміна потребує. Площі під зерновими займають 57% - це надлишок, каже В. Черній, забагато й соняшника - 12%. Зміни почнуть вносити вже в серпні цього року, коли мова буде йтиме про урожай 2011 року.


Переглядів: 2615
Поширень: 0