За головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Василя Чернія 7 вересня відбулася обласна селекторна нарада за участю заступників голів райдержадміністрацій з питань АПК, начальників управлінь агропромислового розвитку, їхніх головних агрономів та інженерів, начальників насіннєвих інспекцій, інспекцій захисту рослин, державного технічного нагляду, начальників інспекції якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції та керівників сільгосппідприємств.

В.Черній зазначив, що необхідність такої наради викликана ситуацією із завершення окремих видів робіт із збирання пізніх зернових культур та закладання гарного фундаменту під урожай майбутнього року. Також потрібно дати наукове обґрунтування посіву озимого ріпаку, тому що у попередньому році через несприятливі погодні умови засівання великих площ ріпаком не дало позитивного результату. Особливу увагу необхідно звернути на вчасне проведення осінньо-польових робіт зважаючи на теперішні погодні умови.

За інформацією першого заступника начальника головного управління агропромислового розвитку Анатолія Германюка станом на 6 вересня поточного року в усіх категоріях господарств намолочено 2 млн. 50 тис. тонн зерна. З валового збору зерна Вінниччина займає 4 місце серед регіонів Україні після Одеської, Дніпропетровської та Миколаївської областей. Особливо відзначив господарства Бершадського. Гайсинського, Крижопільського, Теплицького та Хмільницького районів, які зібрали понад 100 тис. тонн зерна. А також повідомив, що найвища урожайність зернових культур відмічено в господарствах Ямпільського (39,9 ц/га), Крижопільського (38,7 ц/га), Тростянецького (37,1 ц/га), Гайсинського та Теплицького районів (по 36,7 ц/га). Найнища – в Жмеринському (23,3 ц/га), Калинівському (27,5 ц/га), Оратівському (28,0 ц/га), Липовецькому та Літинському районах по 28,8 ц/га. Площі під гречкою в цьому році становлять 14,9 тис. га, що в 1,5 рази менше, ніж в минулому. Зібрано цю культуру на 11,8 тис. га, або 79% площ, намолочено 14 тисяч тонн зерна. Урожайність гречки становить 12 ц/га. Що вище минулорічного показника на 1,1 ц/га. Влада поставила завдання в наступному році збільшити посівні площі під дану зернову культуру до 30 тис. га. Розглядалися питання щодо збору урожаю проса, кукурудзи, соняшника, сої та цукрового буряка. До збору останньої культури станом на 6 вересня приступили в половині районів і вже викопали майже 6 тис. га, а в минулому році на цю дату викопали буряка на площі 785 га. Розпочали сезон цукроваріння 8 заводів, а саме Томашпільський, Моївський, Соколівський, Жданівський, Капустянський, Крижопільський, Іллінецький, Гайсинський та накопичує сировину для переробки Юзефо-Миколаївський.

Обговорювалися особливості посіву озимого ріпаку та зернових культур в умовах нинішньої осені та цінова політика на ринку зерна.

Підводячи підсумки наради В. Черній зупинився на аспектах тісної співпраці сільгоспвиробників та науковців, які мають підготувати практичні рекомендації для сільськогосподарських робіт в умовах осені поточного року. Потребує негайного вирішення незадовільний стан з розрахунків за земельні та майнові паї і погашення заборгованості з виплати заробітної плати та заборгованості перед Пенсійним фондом. У зв‘язку із зниженням ціни на дизельне паливо на 20 гривень за тонну В. Черній порекомендував сільгосппідприємствам здійснити його закупівлю.


Переглядів: 3807
Поширень: 0