Про це повідомив голова облдержадміністрації Микола Джига на зустрічі з жителями Турбова. Він додав, що на ці цілі передбачено 4 млн. грн., зокрема, на першу чергу будівництва виділяється 2 млн. Контрольною датою очільник області визначив 20 грудня.

У Турбові, який потерпає від забруднення води хромом, будують новий водогін На початку минулого року селище Турбів Липовецького району оголосили центром надзвичайної ситуації. Хром, який невідомо як потрапив у водоносні шари, підфарбував воду в людських криницях у зелений колір. Подекуди вміст хрому перевищував норму в 400 разів. Відтак, вона стала непридатною для вживання.
Будівництво централізованого водоводу, який використовуватиме воду з артезіанських свердловин, фахівці називали єдиним варіантом вирішення проблеми.

12 жовтня голова облдержадміністрації Микола Джига повідомив про наміри влади до нового року забезпечити турбівчан якісною водою. У Турбові він провів робочу нараду з керівниками відповідальних служб та зустрівся з жителями постраждалих вулиць.

У Турбові, який потерпає від забруднення води хромом, будують новий водогін «Кошти виділені, проектна документація є. Вирішенням цієї проблеми займалися невиправдано довго. Я упевнений: крига скресла. Поставлено конкретне завдання – до 20 грудня у людей повинна бути чиста вода», - наголосив він.

Замовник робіт – Управління капітального будівництва. Протяжність водоводу становитиме 11,8 км. Тендер на прокладання мереж водопостачання виграла організація «Подільська інженерна компанія». За словами представника компанії, буде встановлено 220 колодязів, до яких буде підключено водопостачання. Підрядник додав: «Ми приступаємо до роботи негайно. Але це не значить, що завтра буде гриміти техніка, ми проводимо проектно-розшукові роботи і спочатку проб’ємо трасу».

Разом з тим, губернатор не задоволений пошуками винних в екологічному лиху: «Кримінальна справа У Турбові, який потерпає від забруднення води хромом, будують новий водогін ведеться неефективно. Я доручаю прокуратурі області детально вивчити це питання. Треба знайти джерело забруднення, інакше проблему ми не знімемо. А винні повинні понести відповідальність».

Найімовірнішою версією витоків хрому в районній прокуратурі називають діяльність місцевого підприємства, яке в радянські часи використовувало цей хімічний елемент в технологічному процесі. Знезараження стоків здійснювала станція нейтралізації з незавершеним циклом. В результаті промивні води зливались в пожежні резервуари, які розташовані на території підприємства. Проте ані кількість вивезених отруйних відходів, ані причину використання пожежних резервуарів встановити не вдалось.

Проведення спеціальної експертизи з виявлення епіцентру забруднення досить дороге. Столична організація, яка цим займається, оцінює свої послуги в півмільйона гривень. Голова облдержадміністрації наголосив, що обласна влада знайде можливість профінансувати пошукові роботи.

На зустрічі з турбівчанами Микола Джига заявив, що особисто контролюватиме хід будівництва. І першу контрольну поїздку здійснить за 10 днів.

Для довідки:
На території Турбівської селищної ради, що зазнала забруднення, нараховується близько 1000 дворів, в яких проживає понад 4 000 осіб. Загальні витрати на подолання наслідків надзвичайної ситуації перевищили 9 млн. грн. Загальна сума збитків склала 90 млн. грн..

Для населення, яке проживає в зоні забруднення 20–ти вулиць та 2- х об’єктів було організовано підвіз питної води.


Переглядів: 7411
Поширень: 0