Під час підсумкової прес-конференції голова облдержадміністрації Микола Джига повідомив журналістів, що мав телефонну розмову з Міністром оборони України від якого отримав інформацію про те, що 21 грудня з Вінниччини на утилізацію вивезено останню партію меланжу.

Вивезення меланжу за територію України, а саме до Росії та його подальша утилізація відбувається у рамках спільного проекту ОБСЄ і України. Утилізацію небезпечної речовини здійснюється на двох федеральних казених підприємствах Російської Федерації: «Завод імені Свердлова» та Бійський завод, що виграли міжнародний тендер на право утилізації.

У 2004 році Україна звернулася за допомогою до ОБСЄ у вивезенні меланжу. Відповідно до підписаного у березні 2008 року Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та Організацією з безпеки і співробітництва в Європі щодо проекту ОБСЄ – Україна стосовно утилізації запасів меланжу, ОБСЄ взяло на себе зобов’язання надати Україні фінансову допомогу у вирішенні проблеми утилізації надлишкових меланжів.

Для вивезення меланжу дали гроші країни-донори: Швеція, Данія, Норвегія, Фінляндія, Німеччина, Чехія, Польща, Іспанія. Саме до вивезення меланжу з м. Радехова долучилися ще США, Угорщина. На здійснення цієї операції надійшло 310 тис. грн.

Робота з відвантаження меланжу із складів зберігання, які розташовані у Західних областях України, були розпочаті восени 2009 року у місті Калинівка Вінницької області, та продовжені на початку 2010 року у селі Ценжів Івано-Франківської області.

Для довідки:

У спадщину від Радянського Союзу Збройним Силам України залишилося майже 16,7 тисяч тонн надлишкових та некондиційних компонентів ракетного палива (КРП), з яких більшість складають меланжі (Меланж-20Ф, Меланж-20і, Меланж-20К, Меланж-27і, Меланж-27П).

Меланж – це багатокомпонентна суміш азотної кислоти, окисів азоту та інгібіторів корозії. Летюча, агресивна, високотоксична та гігроскопічна рідина, що застосовується як окислювач ракетного пального у рідинно-паливних ракетних двигунах. Окислювачі на основі азотної кислоти не горять та не вибухають, але вони викликають самоспалахування деяких горючих матеріалів, у тому числі ракетного пального.

На сьогодні близько 13 тисяч тонн надлишкових та некондиційних меланжів зберігаються на 6 складах ракетного палива Збройних Сил України


Переглядів: 2948
Поширень: 0