Вибух природного газуПотужний вибух пролунав 27 грудня о 20-й годині 10 хвилин у самісінькому центрі Тульчина. Його відлуння місцеві жителі почули навіть на окраїнах районного центру. В одному із шести під’їздів п’ятиповерхового житлового будинку на вулиці Коцюбинського вибухнув побутовий газ. Все сталося у квартирі на першому поверсі, мешканець якої вирішив розігріти у мікрохвильовій печі смажену картоплю. Отямився 31-річний чоловік вже тоді, коли з обпеченими руками лежав на підлозі. Принаймні, так стверджує сам Віталій К.

Надзвичайна подія сталася в той час, коли майже всі мешканці були вдома. Хтось дивися телевізор, хтось відпочивав, читаючи на дивані газету. Хтось на кухні спілкувався із друзями за чашкою кави. Сильний хлопок, який раптово струсонув підлоги в оселях та спричинив заграву за вікном, змусив усіх залишити свої справи та вибігти в чому були на вулицю. Те, що люди побачили, було жахливим: суміш диму та пилу, що зависла у морозному повітрі, фіранки, жалюзі, віконні та балконі рами на гілках і на снігу – за кілька десятків метрів від будинку, уламки віконного скла, які позастрягали у стовбурі найближчого дерева.

Бійці оперативно-рятувальної служби «101», які за кілька хвилин прибули до місця виклику, одразу відключили у злощасній квартирі газ та прийшли на допомогу постраждалим. Останніх виявилося двоє. Крім сина власниці оселі, якого бійці МНС одразу передали лікарям швидкої допомоги, в завалах із будівельних матеріалів опинився 79-річний Георгій М. Сусід-пенсіонер відпочивав за стінкою у своїй кімнаті на дивані, коли на нього завалилися меблі та почало щось зверху сипатися. Чоловіка врятувало те, що старенький диван «книжка» не був розкладений і одна вертикально розташована половинка прийняла на себе небаченої сили удар падаючої шафи. Літню людину також визволили та винесли назовні пожежники-рятувальники з Тульчинського РВ УМНС.Вибух природного газу

За словами фахівців, мешканцям п’ятиповерхівки дуже пощастило. На вулиці в цей час не було перехожих, а концентрація газу на кухні виявилася відносно невеликою, тому масштаби руйнувань та кількість постраждалих мінімальні. Не такі, як, скажімо, у Євпаторії, де 24 грудня 2008 року було вщент зруйновано 35 квартир, а внаслідок вибуху у п`ятиповерховому будинку загинуло 27 осіб, у тому числі троє дітей. Цього разу перекриття встояли, а вибухова хвиля пройшла, так би мовити, поперек споруди.

Слід зазначити про високий рівень організації взаємодії органів влади, відомств, установ та організацій щодо реагування на цю подію. Негайно було проведено позачергові засідання районної комісії з питань техногненно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, під час яких фахівці затвердили план першочергових заходів.

На даний час бійці МНС спільно з іншими спеціальними службами вже завершують усунення наслідків вибуху. Відновлено газопостачання в усіх оселях (крім двох пошкоджених під час надзвичайної події), прибрані зруйновані конструкції, засклені віконні рами у двох під’їздах та в окремих квартирах. Тривають будівельні роботи. Районна державна адміністрація подбала про безкоштовне встановлення пластикових вікон та балконних рам в оселі постраждалого пенсіонера.

Обставини надзвичайної події та її причини з’ясовують правоохоронці та представники газового господарства.


Переглядів: 4513
Поширень: 0