Проводиться щороку після закінчення сезону полювання і є обов\'язковим для всіх мисливських господарств області.

Мисливські угіддя Вінниччини розподілені між 48 користувачами, всі обліки проводились в обов\'язковій присутності спеціалістів Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області та Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства. У таксації також брали участь єгеря мисливських господарств. Представники управлінь спостерігали за організацією робіт, брали участь як обліковці та, при відсутності порушень, візували первинні матеріали.

Під час робіт визначалась чисельність тварин та місця їх перебування на території господарств. Стабільною залишилась чисельність козулі та дикого кабана. У ряді господарств популяція останнього навіть має тенденцію до збільшення: минулого року багато сільськогосподарських угідь було засіяно кукурудзою, що стало суттєвим доповненням до звичайних природних кормів цього мігруючого виду і зумовило його перебування в одному регіоні. А відносно тепла, несніжна зима – вдосталь кормів та відсутність глибокого сніжного насту – сприяла збереженню чисельності козулі. Тривогу у спеціалістів викликали результати обліків зайця. У мисливських угіддях навколо Вінниці його популяція значно зменшилась з попередніми роками.

Наразі на підставі результатів таксації оцінюється та планується діяльність господарств, визначаються норми відстрілу на наступний мисливський сезон, приймаються рішення про необхідність часткової або повної заборони полювання на певний вид дичини, визначається динаміка чисельності тварин.


Переглядів: 5448
Поширень: 0