- Проте існує багато проблем із сортозаміною, - відзначив заступник голови облдержадміністрації Василь Черній, - оскільки  у селі це дуже важко зробити. Картопля вироджується, врожайність зменшується. Тому прийнято рішення про допомогу населенню в сортозаміні. Заміні не просто іншими сортами, а сортами стійкими до хвороб і шкідників.

Про те, як втілюється в життя ця програма, розповів спеціаліст - начальник державної інспекції з карантину рослин Микола Неілик:
- Проблема сортозаміни виникла в процесі боротьби з раком картоплі та картопляною нематодою. У 2006-2007 роках ми закуповували за державний кошт картоплю і роздавали у селах, що належать до карантинної зони - Вінницького, Тиврівського та Калиновського району. Науковці пропонували сорт - ми його і закуповували. Але якщо по стійкості і врожайності сорти були хорошими, а от по заражуваності картопляною нематодою та раком картоплі вони були недостатньо стійкими. Цього року, завдяки депутатському корпусу, голові облради Григорію Заболотному та заступнику голови ОДА Василю Чернію, була прийнята програма з боротьби з картопляною нематодом та раком картоплі. Ця програма розрахована на 10 років, і на її здійснення заплановано  1 млн. 688 тис. грн. Зокрема, в нинішньому році ми вже виконали частину програми - на 236 тис. грн.. ми закупили 6 сортів картоплі зарубіжної селекції.  Це сорти першої репродукції, які пройшли контроль на модифікацію. Проблема в тому, що приватний сектор - оцю бабку  - важко переконати, що треба зробити сівозміну  на городі, і що треба щось робити з грунтом.  Селяни звикли садити картоплю по картоплі, це монокультура. І от коли ми будемо поширювати  ракостійкі і нематодостійкі сорти, це буде великий плюс для нашого населення. Зокрема, цього року ми ми роздавали картоплю у Тиврівському районі, у селі Черемошному - це дуже велика підтримка людям.  

Звичайно, потрібно змінювати сорти. Але нині багато хто наляканий тим, що у наше сільське господарство запроваджуються генетично модифіковані сорти. Ми запитали, чи ці сорти картоплі генетично модифіковані. Микола Неілик відповів:

- Ця картопля пройшла моніторинг якості.  Сорти пройшли контроль на генну модифікацію, і вони рекомендовані, безпечні для здоров"я людей.  У нас є відповідні документи.  Закупили ми сорти "Фінка", "Розалін", "Лаура", "Венетта" та інші у інституті картоплярства. На наступний рік ми подивимось, який сорт себе найкраще зарекомендував, і закупимо картоплю ще 2-3 сортів. Таким чином допоможемо населенню картопля кругла, без "вічок", її зручно чистити. 
Що ж, якщо картоплю рекомендують українські науковці, можна їм вірити - адже вони патріоти?


Переглядів: 5750
Поширень: 0