Голова облдержадміністрації ініціює винесення на сесію облради питання щодо заборони промислового вилову риби в Південному Бузі на 10 років. Микола Джига вважає, що такими обмежувальними заходами удасться зберегти водну фауну, яка опинилась під загрозою винищення. Також керівник області вимагає посилення контролю за використанням рибних ресурсів у водоймищах області.

Голова облдержадміністрації не задоволений ситуацією із збереженням рибних запасів в області. На цьому він наголосив на робочій нараді з питань охорони водних живих ресурсів та промислового використання рибних запасів річки Південний Буг. «До мене надходить багато скарг від громадськості, від депутатів обласної ради, Верховної Ради про те, що в річці Південний Буг твориться «беспредел», до цього причетна і рибінспекція. Я не відчуваю роботи цієї служби», - сказав Микола Джига. Він також обурений варварськими методами, якими масово виловлюють рибу браконьєри. «Уся річка в районі Ладижина перекрита сітками», - навів приклад губернатор.

Фахівці Головного державного управління охорони, використання і відтворення водних ресурсів та регулювання рибальства у Вінницькій області зазначають, що користувачі, які отримали ліцензії на промисловий вилов риби, повинні відтворювати рибні запаси відповідно до виділених квот. І додають, що щороку складають близько двох тисяч протоколів на браконьєрів. На разі з 1 квітня заборонений лов риби у зв’язку з нерестом.

Голова облдержадміністрації наполягає на посиленні контролюючих функцій усіх причетних до охорони рибних та водних ресурсів відомств: «До засідання сесії 26 квітня відпрацювати питання щодо інвентаризації водних ресурсів: скільки є приватних, скільки безхазяйних, відрегулювати відповідно до законодавства механізми користування водоймами, особливу увагу приділити басейну річки Південний Буг, це стосується не тільки рибних запасів, а і екології». Питання впорядкування вилову риби у Вінницькій області винесуть на розгляд сесії обласної ради. За результатами рішення регіонального «парламенту» обласна влада звертатиметься до Державного комітету рибного господарства з проханням припинити промисловий вилов риби в Південному Бузі та відкликати відповідні ліцензії користувачів.

При цьому рядовим громадянам забороняти риболовлю не збираються.

 


Переглядів: 9536
Поширень: 0