Проведений Рахунковою палатою аудит ефективності виконання державних програм із забезпечення молоді житлом на 2002-2012 роки, засвідчив, що ініційовану державою Програму спрямовану на поліпшення житлових умов для молодих сімей можна вважати остаточно зірваною.

За дев’ять років вказана програма недофінансована з держбюджету більш як на 790 млн. грн., обсяги введеного в експлуатацію житла становили лише 12 % від запланованих.

Не набагато краща ситуація і у Вінницькій області.

При цьому, що на обліку у Вінницькому регіональному управлінні Фонду на даний час перебуває 1029 сімей, за період 2008-2010 років, пільгові довготермінові кредити на житло отримали лише 2,8 % сімей.

Зволікання з впровадженням вказаної державної програми призвело до втрати у 2010 році 180 сім’ями позичальників права на отримання пільгового кредиту у зв’язку з досягненням граничного віку, визначеного законодавством.

Регіональним управлінням Фонду, не зважаючи на незначні обсяги бюджетного фінансування, для забезпечення житлом молодих сімей обирались неефективні шляхи вирішення вказаної проблеми.

Зокрема, не зважаючи на визначену Урядом можливість надання кредитів для придбання житла на вторинному ринку, Вінницьким регіональним управлінням Фонду укладено інвестиційні угоди на будівництво нового житла з підрядною організацією ТОВ «Вінницький регіональний молодіжний комплекс», в якій відсутня спеціальна будівельна техніка та середньорічна чисельність працюючих складала лише 24 особи.

На неефективність обраного шляху вирішення житлових проблем молодих сімей вказує той факт, що хоча протягом 2007-2010 років вказаному забудовнику перераховано коштів в сумі 11,9 млн. грн., на даний час будівництво 24-квартирного будинку в м. Жмеринці не завершено, ступінь готовності 30-квартирного будинку в с. Агрономічне становить близько 35 відсотків, а молоді сім’ї не одержавши житла розраховуються по кредитам.

Зазначене стало можливим в результаті включення до умов договорів, права вказаного забудовника на перенесення терміну завершення будівництва без згоди інвестора, оскільки деякий час посадові особи регіонального управління фонду були засновниками вказаної підрядної організації!

Так, терміни здачі житлового будинку в м. Жмеринка було перенесено більше ніж на два роки, а в с. Агрономічне враховуючи ступінь готовності будинку, термін здачі будинку в експлуатацію перенесений з 4 кварталу 2008 року на 4 квартал 2011 року та є не реальним до виконання.

Отже, навіть ті молоді сім’ї, яким, здавалось би, пощастило отримати пільговий кредит на будівництво нового житла, не застраховані від того, що їх ошукають на кшталт «Еліти центру», видаючи це за державну пільгову підтримку.

Як зазначила Колегія Рахункової палати, розв’язання житлової проблеми молоді, на що спрямовані затверджені Урядом державні програми, і на сьогодні залишається мрією. Неспроможність держави допомогти молоді вирішити житлову проблему знижує рівень довіри до дієвості державного управління, створює соціальну напругу в суспільстві, зокрема, серед молоді, що не сприяє збільшенню народжуваності в Україні.


Переглядів: 7729
Поширень: 0