Державний історико-культурний заповідник «Буша» урочисто відкривав новий музейний об’єктДнями державний історико-культурний заповідник «Буша» урочисто відкривав новий музейний об’єкт – скарбницю витворів народних подільських умільців минулих століть та сучасності. Цю подію було приурочено до святкування професійного свята – Міжнародного дня працівників музеїв. Свято на вулиці, свято у громаді.

Кожного, хто вперше потрапив того чудового сонячного суботнього дня на вулицю Івана Богуна, де урочисто відкрив двері музей народних ремесел (черговий об’єкт Бушанського заповідника), не полишало враження, ніби, вирвавшись нарешті з мирської суєти, потрапляєш у казку чи стаєш персонажем якоїсь стародавньої легенди. Первозданна природа, буяння зелені, тихе дзюрчання Мурафи по один бік і порослі схили, що височіють понад хатами по другий бік вулиці, чудова пора, коли весна вже в обіймах літа, - до цієї магнетичної життєдайної місцини зранку сходилися люди, місцеві і прибулі здалеку, щоб побачити і пройнятися піднесеним настроєм і благодаттю, властивими справжній оазі духовності, творчості і добра. Буша святкувала відкриття нового музею – музею народної творчості, про що керівники державного історико-культурного заповідника мріяли давно. Адже творча спадщина наших талановитих предків і сучасних майстрів – цікаві раритети старовини і сьогодення – тут зібралася настільки велика, що довго тримати їх у схові, далеко від людських очей було вже несила.

Вздовж вулиці розташувалися виставки самобутніх майстрів, колекціонерів виробів старовини. Під відкритим небом рукодільниці Ямпільського музею образотворчого мистецтва, місцеві майстрині давали майстер-класи з вишивання, бісероплетіння, виготовлення ляльки-мотанки та ін.

На подвір’ї перед будинком музею народних ремесел на честь урочистого його відкриття із вітальними промовами виступили поважні гості: депутат обласної ради Світлана Сулимова та заступник голови райдержадміністрації Мирослава Марченко. Вони щиро дякували організаторам цієї доброї справи – директору заповідника Олександру Пірняку, його дружині Надії, співробітникам і колегам, які невпинно крок за кроком перетворюють нашу славну історичну Бушу у центр відродження національної духовності і культурної спадщини. Створивши музей, вони відкрили для людей нове місце для відпочинку душі, де можна знайти розраду і, оцінивши мистецькі таланти наших предків і сучасників можливо, відчути власну потребу і можливості творити красу. Вітали працівників заповідника із появою нового дітища, із наступаючим професійним святом, бажали здійснення усіх гарних задумів колеги і друзі, гості свята. А після перерізання символічної червоної стрічки усі присутні пройшлися затишними музейними кімнатами, у кожній з яких дбайливо, згруповані за різною тематикою, були зібрані численні експозиції: вишивки, домоткані килими і рушники, старовинні верстати та різноманітні пристрої, картини, витинанки, мотані ляльки та обереги, глиняні та кам’яні вироби.


Переглядів: 3920
Поширень: 0