10 липня громада села Баланівка Бершадського району отримала від гміни Моравіца Сьвєнтокшиського воєводства (Польща) комплект пожежного обладнання на суму 42 тисячі злотих (140 тисяч гривень). У церемонії урочистої передачі подарунка баланівчанам взяли участь голова Вінницької обласної Ради Сергій Татусяк, а також начальник Управління МНС України у Вінницькій області полковник служби цивільного захисту Руслан Шевчук.

Під час відзначення свята Івана Купала Баланівський сільський голова Віталій Казьміревський та вуйт гміни Моравіца Маріан Бурас підписали акт передачі обладнання. Спецкомплект буде використовуватися у роботі добровільної пожежної дружини, яку у Баланівці створено за зразком польських колег.

– У складі делегації з Моравіци прибули 10 пожежних дружинників, які протягом тижня проводитимуть навчання для новоствореної дружини у Баланівці. Це буде і теорія, і практичні заняття – як користуватися новим обладнанням, як діяти не тільки під час пожежі, а й в інших ситуаціях – ураганах, повенях тощо, – розповів сільський голова Віталій Казьміревський.

Загалом Баланівка Бершадського району та Моравіца Сьвєнтокшиського воєводства контактують у рамках угоди про співпрацю з 2003 року. За 8 років сторони реалізували десятки спільних проектів у різних сферах життєдіяльності територіальної громади – від спорту і культури до бізнесу.

– «Хрещеним батьком» співпраці Баланівки і Моравіци є Сергій Татусяк. Цю ініціативу він висловив під час нашої першої зустрічі у Польщі. З тих пір ми разом оздоровлюємо дітей, вивчаємо досвід самоврядування, налагоджуємо контакти наших підприємців, – зауважив вуйт Маріан Бурас.

Добровільна пожежна дружина у Баланівці у складі 35 осіб є першою в районі. Голова Бершадської райради Михайло Бурлака запевнив, що за баланівським зразком у районі буде створено 5-ть таких дружин, які обслуговуватимуть територіальні громади «кущовим» методом.

Обласна рада підтримуватиме створення добровільних пожежних організацій на території всієї області, наголосив Сергій Татусяк.

– По-перше, це вищий рівень оперативних дій під час надзвичайної події, по-друге, це економія бюджетних коштів. Але, хочу наголосити, що усього цього не буде, якщо не буде бажання і ефективної роботи на місцях. Яка б ініціатива не йшла зверху, якщо не буде її сприйняття громадою – не буде реалізації. Баланівська громада сама дійшла до ідеї створення пожежної дружини, побачивши яким чином вона діє у їхнього партнера, в Моравіці, – зазначив Сергій Татусяк.

В рамках тренінгу для баланівських пожежних польські стражники також позмагаються на предмет професійної майстерності із бершадськими вогнеборцями. А вуйт гміни Моравіца Маріан Бурас 15 липня візьме участь у засіданні сесії обласної Ради, де поділиться з депутатами досвідом розвитку очолюваної ним територіальної громади.


Переглядів: 3572
Поширень: 0