В засобах масової інформації останніми днями з’явилась інформація, що у ФК «Нива» виникли проблеми і клуб може припинити виступи у чемпіонаті України. Як поділився директор ФК «Нива» Павло Касанов, з виходом команди до першої ліги (минулого року) збільшились і витрати клубу. Тому у керівництва ФК «Нива» було два варіанти: або закривати клуб, або футболісти і клуб існують за такими можливостями що є. Хоча Павло Касанов ділиться, що ситуація виникла й через те, що спонсорів не влаштовує і якість гри команди. Попередня домовленість з командою була такою: вона повинна показувати гарну якісну гру — займати 5-6 місце, тобто знаходитись у 10-ці найкращих команд України. Але команда стартувала не вдало: з чотирьох домашніх ігр — три програші і одна нічия.

- Як керівник клубу я теж був незадоволений і прийняв рішення піти. Хоча, переважно й через те, що на сайті вболівальників ФК “Нива” почали писати образи і звинувачення в мою сторону, - говорить Павло Касанов. - Такі непорозуміння у клубах найчастіше виникають тоді, коли підписуються контракти... мовляв вся команда може піти, не продовжити контракт. І відбувається шантаж керівництва, щоб підняти заробітну плату гравців і тренерів, покращились їх умови праці...

Скільки грошей потрібно сьогодні на утримання клубу на належному рівні директор ФК «Нива» не повідомляє, лише пояснює, що раніше частка фінансової підтримки міста становили 40% клубу, а коли команда (минулого року) увійшла до І ліги — 9-10%.

Голова комітету по фізичній культурі та спорту міської ради Сергій Краєвський каже, що міська рада в межах тих можливостей, які має, підтримувала і надалі підтримуватиме «Ниву»:

- Клуб «Нива» не є і не може бути муніципальною командою, яка повністю утримується за рахунок міського бюджету. Професійний спорт завжди потребує значних коштів і підтримується приватними структурами. Для прикладу, жодна професійна команда Прем’єр-ліги не утримується повністю за рахунок місцевих бюджетів – команди працюють як окремий механізм, який показує і гарні результати, і водночас – заробляє. Водночас, хочу підкреслити, що ані обласна, ані міська влада в міру своїх можливостей не стоять осторонь міського великого футболу. Упродовж останніх років для підтримки ПФК «Нива» з обласного та міського бюджетів постійно надавалась фінансова підтримка (загалом за 2008 рік – 812 тис. грн.; 2009 – 750 тис. грн., 2010 – 750 тис. грн.; на 2011 рік заплановано 750 тис. грн., з яких основна частина вже профінансована). Хочу також зазначити, якщо клуб «Нива» вирішить питання із приватною підтримкою, місцева влада і надалі буде підтримувати клуб в межах своїх можливостей. Також хотів би підкреслити, що для міської влади пріоритетом є масовий спорт, і особливо спорт дитячий та юнацький. І саме на це і спрямовуються основні кошти в нашій галузі. Зокрема, ми зацікавлені у розвитку в місті юнацького футболу і всіляко підтримуємо цей напрямок через дитячо-юнацькі спортивні школи. Таких ДЮСШ у нас сім, де із дітьми працює близько 40 тренерів. Постійно проводимо у Вінниці чемпіонати та змагання, також даємо можливість нашим дітям виїжджати в інші міста для участі у турнірах. І підтримка професійного спорту не може здійснюватись за рахунок недофінансування дитячо-юнацького спорту.


Переглядів: 3835
Поширень: 0