На запитання кореспондента відповідає Президент Вінницького оздоровчо – спортивного клубу моржів «Нептун» Раїса Макієвська, чемпіонка України-2003 з плавання у крижаній воді на дистанції 25м. Їй на сьогодення 67 років, але за міцністю організма і духа можна вважати, що… всього 25! Зазначимо також, Макієвська влітку охоче приймає участь в Олімпійських забігах, добових забігах тощо. Взагалі, спортивно – оздоровчий вектор життя у багатьох моржів і влітку продовжується, - біг, гімнастика, плавання тощо.

Раїса Макієвська- Раїсо Іванівно, як воно, нічого, ще навесні поплавати у крижаній ополонці?

- Так, саме так. Це для моржів подарунок природи. До речі, на Вишенському озері, де більшість моржів міста «моржуються», лід не зійшов навіть тоді, коли н початку березня почалося потепління. І наразі лід досить міцний і озеро можна сміливо перетинати пішки на інший берег. Я практично кожний день плаваю у крижаній воді. Зрозуміло, спочатку розігріваюсь фізичними вправами на березі. До слова, більшість моржів так само роблять.

- Ви пам’ятаєте свій переможний заплив на чемпіонаті України у 2003 році?

- Так. Чемпіонат відбувався у Києві на Дніпрі в районі Труханіва остріва. Я стала крщою у ветеранській категоріі.

- Ваш чоловік теж «моржується»?

- Так. Микола Леонович, як і всі моржі, пірнає в ополонку. (Він – військовий офіцер - відставник, – авт.).

- То все ж таки коли буде у моржів офіційне закриття сезону?

- Раніше планували у березні. Проте, напевне, щонайменше, зсунимо строк на 2 тижні, десь в середині квітня.

- Отакої!

- Такого тривалого сезону моржування в Вінниці давно не було.

Віктор Фірсов у сходів в ополонкуЗгадаємо і найстарішого моржа Вінниці. Це – Віктор Фірсов. Йому наразі 77 років. Але виглядає, безперечно, значно молодше Він і досі працює – викладач основ метрології та засобів технологічного контролю на кафедрі автоматизації у Вінницькому коледжі Національного університету харчових технологій.

- Віктор Зінов’євич, де ви в основному «моржуєтесь»?

- В ополонці на Південному Бузі на «Спартаку». Цього року досить дивний сезон. Не пам’ятаю, щоб ополонка у 2-й половині березня замерзала, - покривалася відчутною кригою. Змушені збивати лід.

- Ви у такому поважному віці частенько буваєте в ополонці?

- Практично регулярно, майже кожен день. Це, справді, тримає мене у спортивній формі. (автор неодноразово мав змогу в цьому персвідчитись).

І, насамкінець, підкреслимо, тоді, як звичайні люди бувають у крижаній воді в основному тільки у День Водохреща, «штатні моржі» у «свій» сезон це роблять багаторазово.



Переглядів: 4779
Поширень: 0