Євгеній Гладушевський, велосипедист – шосейник став майстром спорту за часів СРСР, що було тоді само по собі значним досягненням. Євгенію Гладушевському вдалося стати чемпіоном Радянського Союзу серед студентів вищих учбових закладів.

Народився в Узбекістані у м. Термезі. Батько був військовослужбовцем і у 1954 році сім’я переїхала до Вінниці.

У 1966 році Євгеній закінчив Вінницький Педінститут (наразі – Педуніверситет) за комплексною спеціальністю «Вчитель фізвиховання, анатомія і фізіологія людини». Зазначимо, наразі студенти отримують спеціальність тільки «Фізвиховання і спорт»

Евгеній плідно працював на тренерській роботі – він особисто підготував 4-х майстрів спорту – велосипедистів від спорттовариства «Спартак».

Ще більше Гладушевський запам’ятався городянам, як вмілий організатор спорту, - на протязі 13 років він був головою обласної спортради «Колос» (1977 – 1985 рр) і 10 років - заступником начальника облспорткомітету; працював пліч – о пліч з тодішним керівником обласного спорту Федіром Новіком (нині голова облвідділення НОК України).

Зазначимо, при керівництві «Колосом» Гладушевським Володимир Балюк та Володимир Багнюк стали чемпіонами світу з велотреку серед юніорів, Анатолій Крохмалюк та Олександр Загоруйко стали призерами Спартакіади СРСР з легкої атлетики. В подальшому вони прийняли участь у легкоатлетичному матчі СРСР – США.

Євгеній ГладушевськийПід проводом Евгенія Гладушевського розгорнулося будівництво важливих спортивних об’єктів, зокрема, спорткомплексу «Колос», що по вулиці Арабея.

- Це було справжнє народне будівництво, - згадує Євгеній Васильович. – Всі бажали прийняти участь у спорудженні нових спортивних об’єктів.

- Чи не ви ініціатор і організатор цього?

- Вибачте, так. Я також організував фінансування, адже необхідні були немаленькі гроші.

- Сьогоденне спасибі Вам за це. Які саме люди допомагали будувати?

- Зрозуміло, молодь, - спортсмени, студенти, солдати спортроти ВПС та ракетної частини, що були розташовані у Вінниці.

- Саме в роки вашого керівництва «Колосом» Вінницька футбольна команда майстрів «Локомотив» була переведена «під крило» спорттовариства «Колос». Як це було?

- Так, саме так. Тоді «Локомотив» був на останньому 18 місці у турнірній таблиці. У Керівництві області вирішили домовитись про передачу команди від Південно – Західної залізниці (тоді її керівником був Петро Кривонос, який у 1958 році заснував «Локомотив» - авт.) до нашого обласного «Колоса». Я взяв усі відповідні папери і поїхав у Київ до Петра Кривоноса. Так і зробили. І водночас переіменували команду, - стала «Нива».

- Це дуже цікаво. І як потім пішли справи?

- Ми запросили до команди тренера Терлецького і потрохи команда стала підніматися догори турнірної таблиці. Через 2 роки «Нива» стала чемпіоном України.

-Здоров’я, вам  і довголіття. Люди спорту Вінниці і, взагалі, городяни, вдячні вам.

Зазначимо також, Євгеній Васильович Гладушевський ще тривалий термін (2001-2009рр.) плідно працював у сфері організації освітянського спорту – був начальником відділу в облуправління фізвиховання і спорту Міносвіти України (керівник Геннадій Бочаров).

І насамкінець, відмітимо, автор цих рядків бачив, з якою справжньою повагою колишні співробітники ставляться до Євгенія Васильовича.



Переглядів: 3286
Поширень: 0