14-15 серпня у Вінниці побували учасники  унікального в Україні Всеукраїнського благодійного велопробігу за участю людей, що мають проблеми зору «Бачу! Можу! Допоможу!». Юнаки та дівчата з різних куточків України вже проїхали більше 600 кілометрів. У Вінниці вони проїхалися у екскурсійному трамвайчику, побували на фонтані, прогулялись містом.

В Україні вже вдруге відбувається Всеукраїнський благодійний велопробіг «Бачу! Можу! Допоможу!». Його учасники планують побувати у 49 містах, містечках та селищах. Вчора вони приїхали до Вінниці.

Вінницю відвідали велосипедисти, які мають проблеми із зором та їздять на тандемах

«Цього року велопробіг стартував зі Львова 6 серпня. Загалом ми плануємо подолати більше тисячі кілометрів. Нашою метою є стерти стереотипи, які існують в суспільстві, про те, що люди з інвалідністю, слабозрячі в чомусь обмежені, що вони повинні сидіти вдома і нічого не робити. Немає значення чи людина на інвалідному візку, чи не бачить, чи не чує, перш за все вона – людина. Маршрут ми обираємо таким чином, щоб відвідати цікаві місця, заїжджаємо у монастирі, музеї тощо. У Вінниці проїхалися на екскурсійному трамвайчику і це нам дуже сподобалося. Вчора гуляли Вінницею, побували біля фонтану, біля вежі. Взагалі, Вінниця – дуже гарне місто, тут все доглянуте, видно, що про нього дбають. Їдемо ми на велосипедах-тандемах, коли той, хто їде спереду – керує рулем а хто позаду – лише крутить педалі. Сьогодні ввечері ми плануємо вже бути в Гайсині, потім – в Умані. Наша кінцева точка – Одеса, куди ми плануємо прибути 21 серпня», – каже співорганізатор велопробігу «Бачу, Можу, Допоможу» Вікторія Лучка.

Вінницю відвідали велосипедисти, які мають проблеми із зором та їздять на тандемах

Вінницю відвідали велосипедисти, які мають проблеми із зором та їздять на тандемах

Також Вікторія Лучка розповіла, що за підсумками минулорічного забігу було знято фільм, який презентували в Генеральній Асамблеї ООН восени 2015 року. «В Україні презентації фільму ще не було, вона запланована на осінь цього року. Думаю, що ми з цим фільмом приїдемо й у Вінницю, адже там є багато моментів з вашого міста. Він має озвучений тифлокоментарем, коли між діалогами є голос за кадрами, який розповідає про те, що відбувається на екрані», – зазначила Вікторія Лучка.

Вінницю відвідали велосипедисти, які мають проблеми із зором та їздять на тандемах

Серед учасників велопробігу й молода родина Єднак – Олена та Роман. Олена зазначила, що вона незряча вже 12 років. «Ми з чоловіком мріяли мати свій велотандем, а у цьому році дізналися про можливість взяти участь у такому велопробігу. Така подорож дозволяє незрячим людям не лише побувати у різних куточках України, а й поспілкуватися з такими самими як ми самі. А також – довести, що ми можемо подорожувати на велосипедах. Попереду у нашому тандемі їде мій чоловік, я йому повністю довіряю. А від поїздки отримую величезне задоволення», – каже Олена Єднак.



Переглядів: 2448
Поширень: 0