ХХVІІ Чемпіонат України з бойового гопака вперше пройде у Вінниці. Він відбудеться вихідними, 16-17 грудня. Змагатимуться у спорткомплексі Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського (вул. Острозького, 32). Початок – о 10.00, урочисте відкриття – о 13.00. Вхід глядачів – вільний. Організаторами виступають Міжнародна та вінницька федерації бойового гопака, відділ у справах молоді та туризму Вінницької міської ради, центр клубів за місцем проживання «Універ» і народний депутат Сергій Кудлаєнко. 

Голова обласної федерації бойового гопаку Руслан Дмитренко повідомив, що в чемпіонаті візьмуть участь 320 спортсменів віком від 5 до 42 років. Вони представлятимуть 20 команд із 10 регіонів, переважно із Західної та Центральної України. Особливим гостем буде засновник бойового гопака, президент Міжнародної федерації цього виду спорту Володимир Пилат.

На вихідних у Вінниці вперше пройде чемпіонат України з бойового гопака

Вінницю представлятиме команда із 27 гопаківців, яка нещодавно посіла перше місце в обласному чемпіонаті. Взагалі цим спортом в нашому місті в різних районах займаються близько сотні юнаків.

У 1775 році, коли Катерина ІІ знищила Запорізьку Січ, козаки-характерники закодували бойове мистецтво у танці. До наших днів гопак дійшов у такому вигляді. В 1985 році майстер бойових мистецтв Володимир Пилат відновив гопак, як самооборону. Він використав власний досвід, а також знання, передані йому батьком і дідом. Таким чином була відновлена бойова культура українського народу, – сказав Руслан Дмитренко.

Гопак відрізняється своєю філософією і практично відсутністю контакту у поєдинку, через що його можна рекомендувати наймолодшим.

На вихідних у Вінниці вперше пройде чемпіонат України з бойового гопака

Сергій Кудлаєнко звернув увагу, що бойовий гопак лише нещодавно було визнано офіційним видом спорту в Україні.

Це надзвичайно важливий вид спорту, зважаючи на ситуацію в зоні АТО. Бо він слугує військово-патріотичному вихованню молоді, – відзначив Сергій Кудлаєнко.

На вихідних у Вінниці вперше пройде чемпіонат України з бойового гопака

Ректор ВДПУ Наталя Лазаренко назвала великою честю приймати змагання гопаківців у спортзалі вишу. Вона обіцяє створити належні умови для глядачів чемпіонату України, яких планується близько 400. Директор центру «Універ» Дмитро Мира повідомив про підтримку вінницької федерації бойового гопака, недарма в одному з підпорядкованих йому підліткових клубів (на Старому місті) працюють тренери із цього бойового мистецтва. Наприкінці прес-конференції своє мистецтво показали вінницькі гопаківці – 10-річний чемпіон України Артем Шевчук і 8-річний Олександр Курілов. Вони демонстрували вправи із розділів «однотан» (сольний виступ) і «тан- двобій» (технічні вправи для двох). На змаганнях медалі розігруються ще у розділах «забава» (безконтактний поєдинок) і «борня» (легкий дотик, допускаються діти з 14 років).



Переглядів: 3081
Поширень: 0