З 12 по 17 липня в Словенії проходив чемпіонат Європи в групі «Трофі» (другий за значущістю) з хокею на траві серед юнаків до 16 років. Збірна України змагалася з однолітками з Італії, Греції, Азербайджану і господарями поля. З невідомих причин на турнір не прибула команда Литви.

Юні українські хокеїсти - чемпіони Європи!

Наші хлопці здобули 3 перемоги з великим рахунком і лише в заключному, нічого вже не вирішальному, матчі дозволили собі трохи розслабитися, зігравши внічию. Таким чином вперше в історії «жовто-блакитна» збірна з хокею на траві (у будь-якій категорії - серед юнаків, молоді або дорослих) заслужила право зіграти в головному турнірі (групі «А») континентальної першості.

Про подробиці цього успіху і плани на майбутнє «СПОРТглавред» розповідають тренер хокейної збірної України (до 16 років) Фелікс Ковальський.

Феликс Ковальский

Фелікс Феліксович, де саме проходили змагання?

У селі Предановци, що в 9 кілометрах від міста Морська Собота. Хокейне поле розташовувалося там по сусідству з ... кукурудзяним і пшеничним. Поле у Вінниці у порівнянні з тамтешнім - казка. Грали ми на штучній траві, посипаною ... піском. Схоже було на полігон для танків або бронетранспортерів. Трибун не було, уболівальникам доводилося стояти.

Претензій до поля у представників інших збірних не було?

Україні, наприклад, просто б не дозволили брати європейський турнір на такому полі. Але до словенців претензій у тренерів інших європейських країн не було. Адже всі керівники турніру і судді були з ЄС (директор - австрієць, головний суддя-англієць), представники якого зазвичай підтримують один одного і закривають очі на порушення, караючи тільки «чужих».

Поле було жорстким? Чи не було через це травм?

Майже кожне падіння призводило до саден і крові на руках і ногах.

Чи легко далася перемога в чемпіонаті?

У перший день турніру ми відпочивали, так як повинні були грати з литовцями, які не приїхали. Перед стартовою грою з Азербайджаном хлопці трохи хвилювалися, але потім швидко заспокоїлися, закотивши суперникові 12 «сухих» голів. Потім ми помірялися силами з самим сильним опонентом - збірною Італії. Виграли 3:0, хоча могли перемогти і зі значно більшим рахунком. Після дня відпочинку схрестили ключки з господарями. Побоювалися проблем з суддівством - через традиційне не дуже хороше ставлення до нашої країни в Євросоюзі. Але позначився наш більш високий клас (9:0). Таким чином, незалежно від результату останнього матчу, ми брали перше місце в групі. Тому налаштувати хлопців на Грецію було непросто, особливо з огляду на пекельну спеку (38 градусів). Крім того, позначилася втома наших гравців, які в цьому сезоні, серед іншого, провели 7 складних турів в чемпіонаті України серед чоловіків. Тому - тільки нічия.

За рахунок чого досягнуто такого великий успіх?

Завдяки якісній підготовці до чемпіонату Європи, яку ми почали ще у червні 2009 року. Наша юнацька збірна виступала у чемпіонатах України серед чоловіків з хокею на траві і індорхокею (в залі), а також у низці міжнародних турнірів (у Польщі, Голландії та Австрії).

Назвіть тренерів, які підготували в збірну хокеїстів.

Крім мене, збірну в Словенії тренував Олександр Машталір (Коростень). Своїх найкращих вихованців до збірної делегували також Олександр Рева (Калинівка Вінницької області), Ігор Яковенко (Шостка), Василь Гарбуз (Бердичів), Олександр Кулеша (Вінниця), Василь Марущак (Тростянецький район Вінницької області).

Екскурсії для хлопців у Словенії були?

Нам показували особливі винні льохи, водили на зустріч з керівництвом міста Морська Собота. Жили ми, до речі, у гарному 3-зірковому готелі.

Як ваша збірна раніше грала з командами, які зараз виступають у групі «А» чемпіонату Європи?

На-рівних. Наприклад, у травні ми двічі грали з юнацькою збірною Австрії, яка на чемпіонаті Європи до 16 років у групі «А» зайняла 4-е місце. Одну гру програли з рахунком 4:6, іншу виграли - 6:5.

Далі на запитання нашого кореспондента відповідає директор Вінницької обласної ДЮСШ з хокею на траві Федір Новік.

Федор Новик

Федір Петрович, хокеїсти яких міст входили у збірну країни до 16 років?

Основа команди - 9 вінничан. Крім того, в команду також входили представники Коростеня, Бердичева, Шостки, Черкас. Всього в складі було 16 спортсменів.

Чим можна пояснити велику перевагу нашої команди над суперниками, перемоги з великим рахунком?

Тим, що всі наші гравці, на відміну від збірних інших країн, виступають у вищій лізі чоловічого чемпіонату країни. Наші хлопці вже грають у дорослий хокей, а супротивники - в «бий-біжи», зловживаючи індивідуальними діями. Хоча, звичайно ж, у кожної збірної на ЧЄ (особливо у збірних Греції та Азербайджану) були сильні гравці.

Кого в Словенії визнали кращими гравцями турніру?

Кращим воротарем став Сергій Коваль, кращим бомбардиром (9 голів) - Віталій Кольцов. Вони обидва навчаються у вінницькій загальноосвітній школі № 6 і нашій спеціалізованій ДЮСШ. Також кращими на турнірі визнали двох азербайджанців.

На яке місце будете націлювати збірну України серед юнаків до 16 років на чемпіонаті Європи в групі «А»?

Цей турнір пройде в 2012 році. Потрібно постаратися закріпитися в групі «А». Будемо спільно визначати, на базі якого клубу сформуємо збірну; як будемо готуватися. Адже наші чемпіони Європи тепер будуть виступати в більш старшій групі. До речі, ми збираємося подавати заявку на проведення наступного чемпіонату Європи серед юнаків до 16 років у Вінниці!

У яких ще вікових категоріях проводяться чемпіонати Європи?

Наймолодший вік - до 16 років. Проходять також континентальні турніри серед юнаків до 18 років, молоді (до 21 року) і дорослих. До речі, вже сьогодні молодіжна збірна України (з її 16 членів 13 - вінничан) виїжджає до Австрії на чемпіонат Європи. А збірна України до 18 років буде грати на ЧЄ в наступному році. Обидві ці команди виступають у групі «Трофі» (другий за значущістю).

Які регіони у нас готують юних хокеїстів на траві?

Там, де команди яких виступають в чоловічому чемпіонаті країни: Чернівцях, Бердичеві, Коростені і т.д. Або там є спеціалізована ДЮСШ, або ж відділення у спортшколі або ШВСМ.

Але все ж Вінниця є основною базою підготовки всіх хокейних збірних країни?

Безумовно. Хоча юнацькі збірні країни, буває, готують фахівці з інших регіонів: Коростеня, Кривого Рогу і т.д.

Кошти на підготовку та участі збірної в чемпіонаті Європи виділялися в необхідному обсязі?

На чемпіонат Європи Гроші виділило профільне Міністерство. Але, крім цього, нам не сплатили навіть зборів. Поїздки на міжнародні турніри частково фінансуються за кошти з місцевих бюджетів, частково - за рахунок батьків.

Чи можна розраховувати, що нинішні 16-річні хлопці стануть гідною зміною чоловічої збірної України, багато з членів якої вже близькі до завершення своєї спортивної кар\'єри?

Розвиваючи дитячий, юнацький і молодіжний хокей, в першу чергу ми думаємо про підготовку зміну майстрам, членам національної збірної. Але нинішній успіх на ЧЄ - ще не гарантія того, що ці хлопці будуть успішними і в чоловічому хокеї або взагалі будуть продовжувати спортивну кар\'єру після закінчення школи.

З якого віку ви набираєте дітей у ДЮСШ?

З 7 років. Зрозуміло, через кілька років, на тренуваннях залишається лише десята частина з них.

Чи немає амбітної мети через певний час пробитися на Олімпіаду?

Цю мету ставить і керівництво Федерації хокею на траві України, і чоловічої національної збірної. Нагадаю, в 2011 році у Вінниці пройде чемпіонат Європи серед чоловіків, який є етапом відбору на Олімпійські ігри. Але в нашому виді спорту дуже важко потрапити на Олімпіаду, адже право зіграти там отримують лише 12 найкращих команд країн.

Які команди зараз є світовими лідерами?

Далеко вперед пішли команди Голландії, Іспанії, Німеччини, Південної Кореї, Австралії, Аргентини.

Вашій хокейній школі - лише 5 років. Чи можна розраховувати, що до наступного олімпійського циклу ваші кращі вихованці зможуть показувати кращі результати, ніж нинішня чоловіча збірна України?

Потрібно враховувати, що разом з нами хокей активно розвивають і в інших країнах, конкуренція постійно зростає. Багато що залежить від матеріальної бази, фінансування. Приміром, у нашій країні є тільки одна спеціалізована ДЮСШ і лише одне сучасне поле. А в Голландії лише у одного клубу - 8 полів! Тому нам дуже важко конкурувати із західними країнами.

Юні українські хокеїсти - чемпіони Європи!

Технічні результати

12.07.2010

17.00 Італія - Азербайджан 1:0

19.00 Словенія - Греція 4:1

13.07.2010

17.00 Греція - Італія 0:1

19.00 Азербайджан - Україна 0:12

14.07.2010

17.00 Україна - Італія 3:0

19.00 Словенія - Азербайджан 4:2

16.07.2010

17.00 Греція - Азербайджан 6:0

19.00 Словенія - Україна 0:9

17.07.2010

17.00 Греція - Україна 2:2

19.00 Словенія - Італія 1:2

Підсумкове положення

1.Україна (вийшла до групи Championships 2012)

2.Італія

3.Словенія

4.Греція

5.Азербайджан
 


Переглядів: 6069
Поширень: 0