На Вінниччині серед студентства області створено справжній аналог обласної ради. Безпрецедентний випадок в Україні, коли шляхом демократичних виборів в кожному виші Вінницької області відібрано депутатів до Студентського Парламенту Вінниччини.

Дмитро Слободянюк та Микола Джига

В жовтні цього року почалась виборча компанія нового складу Студпарламенту. Друга каденція почне свою роботу вже 22 грудня. Цього дня відбудеться перша сесія Парламенту та вибори голови, який отримає посаду радника губернатора. В пік виборчої гонки ми поцікавились про цьогорічну систему виборів, її особливості та діяльність органу ще у нинішнього голови Студентського Парламенту Вінниччини – Слободянюка Дмитра.

- Як Вам жилося в якості радника голови Вінницької облдержадміністрації?
- Отримав квартиру, машину, дали гектар землі (посміхається)! Звісно, жартую, але частенько доводилось чути від колег коментарі подібного характеру.
Нам ніхто не обіцяв таких благ. Тоді і зараз, Студпарламент надає можливості, що допомагають самореалізуватись та головне – допомогти покращити життя студентства області.
Відверто - було не легко. З обранням мене голови, зрозумів, що на мені лежить серйозна відповідальність. Особливо хвилювався, коли звітував за пророблену роботу перед управліннями та головою обласної ради. Приємно, що 85 % запланованого вдалось реалізувати. Важливим досягненням стало те, що ми зуміли закріпити депутатів Студпарламенту в якості помічників за депутатами Вінницької обласної ради. Тепер в молоді є можливість стажуватись в органах місцевого самоврядування.

- Дмитре, чим цього року будете дивувати на виборах?
- Знаєте, минулого року в нас була мажоритарна система виборів в кожному ВНЗ. І як показала практика, що в великих вузах, наприклад національних, недостатньо одного представника. Тому постало питання розробити ефективну структуру майбутнього Парламенту та механізм виборів до нього. Була взята за основу пропорційна система виборів до Верховної Ради України, а в нашому випадку представництво вираховується з розрахунку 1 депутат на 1000 студентів.
Таким чином, цьогорічний склад Парламенту збільшений до 66 депутатів, так як в порівняні з минулим роком було лише 35 представників. Надіюсь, дане розгалуження допоможе нам більш ефективніше працювати.

- Що встиг за рік зробити Ваш орган?
- Коли задають це запитання, то завжди відповідаю: «Гуртожитків не побудували, стипендії не підвищили, так як ці питання державного масштабу і не можуть входити до компетенції Студпарламенту. Однозначно, можу заявити, що за рік Студпарламентом реалізовано більше 15 соціальних та благодійних акцій, запущено три масштабних проекти, одним з яких є створення фонду доплати стипендій студентам-донорам (ЗУ «Про донорство крові та її компонентів» ст. 10). Детально зупинятись на кожному не має необхідності, проте з гордістю можу заявити, що нам є чим пишатись. І головним досягненням стало те, що наш орган не тільки знають, а й визнають!

- Що побажаєте кандидатам у депутати СПВ?
- Стати чесними політиками в класичному розумінні цього слова, а Студпарламент це платформа для тих, хто справді цього прагне.


Переглядів: 7321
Поширень: 0