Я можу бути незгодним з Вашою думкою,
але я віддам життя за Ваше право висловити її.
Вольтер

Гра «Дебати» на Вінниччині має свою давню історію та виховала не одне покоління молодих лідерів. Проте на деякий час вона невиправдано зникла з поля роботи з молоддю.

За ініціативи молодіжних громадських організацій на Вінниччині у 2011 році відроджено таку форму роботи та вперше започатковано Обласний студентський дебатний турнір.

Метою проведення такого турніру є посилення участі молоді у суспільно-політичному житті області, формування активної життєвої позиції та навичок реалізації громадянських прав та обов’язків.

Організаторами турніру виступили управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, Вінницький обласний осередок Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Демократичний Альянс», Студентський Парламент Вінниччини.

Обласний студентський дебатний турнір відбувався за системою дебатів Карла Поппера, яка поєднує особливості, які притаманні i політичним дебатам, i парламентським. Правила гри, в якій зустрічаються дві команди по троє осіб, розроблені таким чином, що вони спонукають до спільної праці та сприяють особистій активності.

Така система проведення дебатів розроблялася з метою навчити молодь логічно та критично мислити.

У грі беруть участь дві команди, які обговорюють дискусійну тему з протилежних точок зору, тобто одна стверджує дану тему, інша – спростовує. Перший гравець викладає точку зору своєї команди на дану тему, наводить аргументи та приклади на її підтримку. Другий гравець спростовує аргументацію команди-опонента та підкріплює свою лінію аргументації. Третій гравець підбиває загальний підсумок гри та детально зупиняється на вирішальних моментах суперечки.

Головне завдання учасників дебатів – переконати третю нейтральну сторону, яку називають суддями у тому, що їхні аргументи кращі, ніж у опонентів.

Турнір проходив у три етапи: відбірковий, що проводився на базі кожного навчального закладу, проміжний та фінальний.

Участь у проміжному етапі, який відбувся 22 жовтня 2011 року, взяли 34 вищих навчальних заклади I – IV р.а. з усієї області.

Право представляти свій навчальний заклад на фінальному етапі вибороли 12 команд:

1. Вінницький національний технічний університет;
2. Вінницький національний медичний університет ім. М.Пирогова;
3. Вінницький державний педагогічний університет ім. М.Коцюбинського;
4. Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ;
5. Бершадський медичний коледж;
6. Брацлавський агроекономічний коледж ВНАУ;
7. Вінницький технічний коледж;
8. Гайсинський медичний коледж;
9. Іллінецький державний аграрний коледж;
10. Вінницький будівельний технікум;
11. Калинівський технологічний технікум;
12. Могилів-Подільський технолог-економічний коледж ВНАУ.

Ці команди протягом двох днів змагалися один з одним за право носити звання переможця Першого обласного студентського дебатного турніру. Теми для дебатів були дуже різні: генно-модифіковані організми, подвійне громадянство, членство України в ЄС, Євро-2012, соціальні мережі, вибори губернатора та багато інших.

За результатами першого дня фінального етапу турніру залишилося чотири команди. Це команди Могилів-Подільського технолого-економічного коледжу ВНАУ, Вінницького технічного коледжу, Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського та Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ.

Захоплююче пройшов фінал турніру. Організатори таким чином підібрали команду суддів, що у ній були представлені і органи влади, і засоби масової інформації і громадськість: Олена Стоялова – начальник управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації; Валерій Бачинський – заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації; Світлана Бусілкова – головний редактор Вінницького державного телебачення; Лариса Олійник – кореспондент Обласної асоціації «Вінницька громадська телерадіокомпанія «Вінниччина», Андрій Запорожан – заступник голови Федерації профспілок Вінницької області, голова молодіжної ради Федерації профспілок області; Андрій Кавунець – заступник голови Вінницького обласного осередку МГО «Україна-Польща-Німеччина»; Сергій Борзов – директор команди КВН «Вінницькі Перці».

У фінальній грі на тему: «Державна молодіжна політика створює умови для участі молоді у прийнятті рішень» перемогла команда Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ у складі Романа Молдована, Володимира Сахарова, яка і стала переможцем І Обласного студентського дебатного турніру.
 


Переглядів: 5597
Поширень: 0