Вчительський інститут (нині корпус будівельно-архітектурного технікуму на просп. Коцюбинського), 1912 р. (Фото групи "Історія Вінниці")

Свою історію Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського розпочав у 1912 році з невеликого учительського інституту з трирічним терміном навчання, контингент студентів якого не перевищував 100 осіб.

Запольський Матвій Дмитрович, директор інституту протягом 1912-1922 рр. (Фото групи "Історія Вінниці")

Нині тут здійснюється підготовка вчительських кадрів за денною та заочною формами навчання з 18 напрямів підготовки, які охоплюють практично усі шкільні предмети.

В університеті функціонують шість інститутів: Інститут філології й журналістики, Інститут математики, фізики і технологічної освіти; Інститут фізичного виховання та спорту; Інститут історії, етнології і права; Інститут педагогіки, психології і мистецтв; Інститут іноземних мов, Інститут магістратури, аспірантури і докторантури, а також природничо-географічний факультет.

Головний корпус ВДПУ, вересень 2012 р.

(Фото групи "Історія Вінниці")

Навчально-виховний процес забезпечують 38 кафедр, на яких працює близько 500 викладачів, з них понад 300 мають науковий ступень та (або) вчене звання.

На базі університету щороку проводяться міжнародні, всеукраїнські, міжвузівські, обласні науково-практичні конференції та семінари.

Підтримуються наукові зв’язки з 50 вищими навчальними закладами України. Кафедри встановили в різних формах творчі зв’язки з ВНЗ і провідними науковими центрами понад 20 країн світу.

Джерелом мудрості та знань є бібліотека, книжковий фонд якої нараховує понад півмільйона примірників навчально-методичної, наукової і художньої літератури та періодичних видань. До послуг читачів 2 абонементи та 5 читальних залів.

ІІІ корпус ВДПУ, вересень 2012 р.

(Фото групи "Історія Вінниці")

У навчальному закладі започатковано чимало нових традицій: посвята в першокурсники, щорічні зустрічі викладачів і студентів з керівництвом ВНЗ, проведення масових заходів на так званому студентському майдані. З метою відзначення викладачів та студентів, які мають значні здобутки у науково-педагогічній діяльності та навчанні, започатковано присвоєння звання «Почесний працівник ВДПУ» та нагородження ректорською відзнакою «Кращий студент ВДПУ».

Протягом останніх років у конкурсі «Софія Київська» педуніверситет входив до складу п’ятірки кращих педагогічних вищих закладів освіти України.

Одна з малих планет Сонячної системи за №13904 носить назву Вінницького державного педуніверситету.

За майже 100 років свого функціонування Вінницький вищий педагогічний навчальний пройшов шлях від невеликого учительського інституту до одного з найбільших вищих навчальних закладів України ІV рівня акредитації. Найвища його гордість – це понад шістдесят тисяч випускників, серед яких – славетна плеяда талановитих науковців, знаних не лише у нашій державі, але й далеко за її межами. Чимало випускників стали справжніми майстрами педагогічної справи, відомими діячами державотворення, літератури, культури і мистецтва.

(Фото групи "Історія Вінниці")

Сьогодні, 5 жовтня, університет відзначає своє 100-річчя. З цієї нагоди у першій половині дня до своєї альма-матері , для того аби згадати свої студентські роки і привітати викладачів зі святом, завітають випускники університету. У другі ж половині дня усі завітають на святковий концерт підготовлений студентами та викладачами.

Щасти тобі, 100-річний корабель на ймення "ВДПУ"!!!

Як ми повідомляли раніше, біля педуніверситету збудували копію Біг-Бену. На черзі – Ейфелева вежа


Переглядів: 17352
Поширень: 0