Студентська командна першість світу з програмування АСМ-ІСРС є найпотужнішою та наймасовішою всесвітньою студентською олімпіадою. Вінницький технічний університет не випадково вже вдруге поспіль став місцем проведення півфіналу, адже вінницькі студенти останніми роками досягли високих успіхів у програмуванні і займають перші місця у різних видах змагань. «Українські команди мають дуже великі успіхи у програмуванні, – розповідає професор кафедри комп’ютерних наук Вінницького національного технічного університету Володимир Месюра. – Десять років тому, коли наш заклад започаткував цю олімпіаду в Україні, студенти нашого університету в півфіналі посідали 5-6 місця, а останні 6 років – перші 6 місць у змаганнях виборюють українські команди».

Олімпіада проводиться всесвітньою Асоціацією комп’ютерної техніки АСМ (Association for Computer Machinery) у чотири етапи. Кількість учасників першого (університетського) етапу складає понад 800 тис. студентів з усього світу. В Україні перший етап був обласним. По вінницькій області у ньому взяли участь 40 команд. У другому етапі брали участь близько 200 українських команд. Переможці цьогорічного півфіналу поїдуть змагатися за перемогу у фіналі в Санкт-Петербург.

Півфінал відбувається за допомогою всесвітньої мережі Інтернет одночасно на сайтах у двох європейських містах – Вінниці та Бухаресті. На кожному сайті змагаються по 40 команд. Кожна з команд складається з 3 учасників, які у півфіналі мають розв’язати за 5 годин 10 надскладних задач. Членами журі є представники усіх країн, які беруть участь у півфіналі. «Але головне журі у нас залізне, – каже Володимир Месюра, – адже рішення завдань перевіряють комп’ютери в автоматичному режимі».

Переможці студентської олімпіади матимуть можливість влаштуватися на роботу до кращих компаній світу, які займаються програмуванням, без співбесід.​



Переглядів: 4323
Поширень: 0