Знаючі й обтяжені життєвим досвідом люди небезпідставно стверджують: в освоєнні тієї чи іншої спеціальності однієї лише теорії явно недостатньо. Навіть якщо вона була дуже ґрунтовною та академічною. І не важливо, якої професії це стосується – механізатора, програміста чи й космонавта, – але здобуті в аудиторії знання беззаперечно потребують закріплення на практиці.

Й навіть такий специфічний рід занять, як журналістика, тут далеко не виняток. Ба навіть більше – не знаючи реального життя, так би мовити, зсередини, не вміючи розговорити співбесідника аж до відвертості та не володіючи багатьма іншими секретами медійного ремесла, такий колега дуже швидко матиме всі шанси зажити собі слави професійно малопридатного.

А щоб цього не сталося з майбутніми “акулами пера”, котрі нині колупають твердий граніт журналістської науки у Вінницькому державному педуніверситеті ім.Коцюбинського, їх наставники час від часу проводять різноманітні заходи, покликані, образно кажучи, адаптувати студентів до “місцевості”. Один із таких заходів, а саме акцію “Один день у селі” минулого тижня було успішно випробувано в нашому районі.

До участі у цій акції ми залучили поки що лише першокурсників, – розповів доцент кафедри журналістики Віталій Гандзюк. Протягом року вони вивчали теоретично всі жанри журналістики. А тепер усі здобуті знання мають закріпити на практиці. По завершенні поїздки і накопичення фактів та вражень, кожна зі студенток (а творчий “десант” складався лише з 16 дівчат, хлопців наша професія стала чомусь менше приваблювати. – М.К.) має написати один або кілька матеріалів у тому чи іншому з жанрів. Кращі роботи ми пропонуватимемо для опублікування як в університетській, так і обласній пресі. Сподіваюсь, що й “Подільський край” не відмовиться надрукувати враження журналістів-початківців про перебування на теренах району.

А щоб записники та фотоапарати студентів по завершенні поїздки не залишилися порожніми, її організатори обрали досить цікавий маршрут. Перша зупинка – у приміському Гайовому. Очільник громади Валерій Магльона ознайомив гостей із закладами соціальної сфери, розповів про те, що вдалося зробити в облаштуванні населених пунктів, та про плани на найближчу перспективу. Чимало запитань мали допитливі гості з обласного центру і до директора місцевої дев’ятирічки Сергія Томенка. Цікавило їх практично все: і кількість учнів, і можливість працевлаштування молодих педагогів, і вироби школярів на уроках виробничого навчання та безліч іншого. Ще б пак – професія вимагає…

Що далі – то цікавіше. Як, приміром, діяльність обласного осередку спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні, прописаного в Гайовому, та його керівника Оксани Бас. На рахунку цієї організації десятки добрих справ, серед яких організація клубу для літніх людей громади “Осіння калина”, участь у телепередачах, щорічному фестивалі “Подільські смаки”, догляд за літніми людьми та й, власне, сам зелений туризм. А сусідка тітка Валентина розповіла про сільську хату, її начиння, звичаї, обереги, а наостанок показала “майстерклас” доїння корови Ласуні. Не справжньої, звісно, імпровізованої, але від того не менш симпатичної. І те, як після довгих умовлянь спробував себе в ролі доярки доцент Гандзюк, багато хто з його вихованок, відчуваю, зробить “родзинкою” свого матеріалу. Як і цікаву розповідь про минуле однієї з найстарших жительок села Марії Кльоц. Завершилися ж відвідини привітної садиби наваристим борщем із великого горщика, пухким домашнім хлібом та іншими сільськими смаколиками, після частування якими на природі дівчата геть розімліли і вже й не хотіли, здається, нікуди їхати.

Але того дня на вінницьких студентів-журналістів чекали і в сусідніх Гармаках. Хоча через деяких збій графіка до програми довелося внести певні корективи, і тут записники гостей поповнились багатьма цікавими фактами. Так, про історію й сьогодення Гармак детально повідав колишній учитель з більш ніж півстолітнім стажем Леонід Манзевитий, дещо замисленішими та принишклими повернулися дівчата з храму Івана Богослова де з ними провів духовну бесіду настоятель отець Олег. А от прекрасно облаштована садиба “Родинне гніздо” на самому березі розлогого ставка, з басейном, сауною, комфортними номерами та іншими принадами, і справді полонила уяву всіх присутніх вишуканим дизайном і стала місцем масових “фотосесій”. Тож щиро дякували студенти Гармаківському сільському голові Надії Стаднік, директору школи Юрію Гірчуку та всім, хто організував для них такі цікаві й незабутні зустрічі та враження.

А нам залишається лише дочекатися публікацій майбутніх журналістів про наш край, яким його побачили молоді обдарування. Тож далі буде…



Переглядів: 5279
Поширень: 0