Нижче приводимо повний текст з сторінки Мокіна Б.І.:

Уже після того, як я розмістив на своєму сайті «Відкритий лист міністру освіти і науки Сергію Квіту з десятьма запитаннями люстраційного характеру», читаючи стрічку новин соціальної мережі Фейсбук, я наштовхнувся на повідомлення від Інни Совсун під заголовком: «Рейтинг прозорості національних ВНЗ», в якому вона запрошувала усіх бажаючих ознайомитись з останніми матеріалами Центру дослідження суспільства, очолюваного нею до призначення на посаду першого заступника міністра освіти і науки України.

Відкривши цей матеріал, я заглянув у таблицю, складену Єгором Стадним 28.02.2014 р., під назвою: «Зарплатний феодалізм в українських ВНЗ» і побачив у цій таблиці, що ректор нашого ВНТУ, професор Грабко у 2013 році мав зарплату у розмірі 20 тисяч 338 гривень щомісяця.

Такий фантастичний розмір зарплати нашого ректора на фоні масового скорочення працівників університету у 2013 році, холодних аудиторій взимку, відміни системи надбавок працівникам за гарну працю та не виділення кафедрам жодної копійки на ремонти приміщень і придбання обладнання мене дуже здивував і спантеличив, а тому я вирішив зробити порівняльний аналіз зарплати ректора Грабка і зарплат ректорів інших університетів зі статусом національного. І у таблиці Єгора Стадного я побачив, що такого ж порядку зарплату, що перевищує 20 тисяч гривень, крім нашого ректора Грабка отримують ректори ще 8 університетів. Але в українському ВНЗ №1, яким є Київський національний університет імені Тараса Шевченка, зарплата викладачів якого указом президента України збільшена удвічі у порівнянні з зарплатами викладачів усіх інших українських університетів, ректор має зарплату меншу 20 тисяч гривень, а у ректора Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, який є лідером в групі економічних ВНЗ України, місячна зарплата становить взагалі лише 7 тисяч 516 гривень, що є абсолютним мінімумом. В усіх інших ректорів зарплата знаходиться між наведеними вище значеннями, групуючись переважно в діапазонах 8600 – 9700 гривень та 11200 – 12200 гривень.

Аби розібратись у тому, за рахунок яких складових нашому ректору Грабку нараховувалась щомісяця зарплата у 20338 гривень, я вирішив, скориставшись відомими мені нормативами, здійснити розрахунок зарплати ректора прямо отут, аби з цим розрахунком могли ознайомитись усі читачі мого сайту. А методику розрахунку я вирішив викласти на прикладі формування розміру власної зарплати.

Вихідними нормативними даними цього розрахунку будуть: базовий посадовий оклад професора кафедри – 3000 гривень, надбавка за вчене звання професора – 33% від окладу, надбавка за науковий ступінь доктора наук – 25% від окладу, надбавка за науково-педагогічний стаж роботи – 35% від окладу, надбавка за звання академіка Національної академії педагогічних наук України – 20% від окладу. У сумі усі надбавки дають 33%+25%+35%+20% =113%. А тому моя зарплата у ВНТУ становить: 3000+3000х1,13=3000+3390=6390 гривень.

А тепер, скориставшись цією ж методикою, я зроблю розрахунок розміру зарплати ректора ВНТУ Грабка, вихідними нормативними даними для якого будуть: базовий посадовий оклад ректора університету – 3700 гривень, надбавка за вчене звання професора – 33% від окладу, надбавка за науковий ступінь доктора наук – 25% від окладу, надбавка за науково-педагогічний стаж роботи – 35% від окладу, міністерська надбавка за складність і напруженість роботи ректором – 50% від окладу, міністерська надбавка за роботу з секретними документами – 15% від окладу. У сумі усі ці надбавки дають 33%+25%+35%+50%+15%=158%. А тому стандартний розмір зарплати ректора університету становить 3700+3700х1,58=9546 гривень.

І саме такий розмір зарплати згідно з таблицею Єгора Стадного мають ректори Хмельницького національного університету, Львівського національного аграрного університету, Львівського національного університету ветеринарної медицини і біотехнологій та Миколаївського національного аграрного університету. Близькими до цього значення є і розміри зарплат ректора Житомирського національного агроекологічного університету (9213 грн) та Запорізького національного університету (9706 грн).

Якщо на рахунку університету, що має статус національного, є значна сума коштів на спец. фонді, котрий формується за рахунок надання університетом платних послуг, то міністерська зарплатна інструкція не заперечує, аби базовий посадовий оклад ректора при розрахунку розміру зарплати збільшувався у 2 рази, тобто, щоб до базового посадового окладу за рахунок загального бюджетного фонду додавався ще один посадовий оклад за рахунок спец.фонду. У цьому випадку розмір зарплати ректора, якому при укладенні контракту міністр призначив 50-процентну надбавку за складність і напруженість у роботі та 15-процентну надбавку за роботу з секретними документами, становить 3700+3700+3700х1,58=13246 гривень, а в разі не призначення 50-процентної надбавки – 3700+3700+3700х1,08=11396 гривень.

І зарплату, близьку до цієї суми, згідно з таблицею Єгора Стадного мають ректори Харківського національного автомобільно-дорожного університету (11267 грн), Національного університету державної податкової служби (11628 грн), Криворізького національного університету (11894 грн) та Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя (12186 грн).

Тож само собою виникає запитання: «А за рахунок чого ж начальник планово-фінансового відділу нашого університету Наталія Шевчук зуміла нарахувати зарплату нашому ректору Грабку у розмірі 20338 грн?».

Я нагадаю, що згідно з нормативними документами міністерства будь-який працівник університету, що має статус національного, має право на отримання трьох надбавок у розмірі до 50% від окладу кожна, які призначаються за складність і напруженість у роботі, за виконання особливо важливої роботи та за високі досягнення у праці.

Надбавка за складність і напруженість у роботі, що міністром була призначена ректору Грабку у розмірі 50% від окладу, мною уже в розрахунку його ректорської зарплати врахована. Надбавка за виконання особливо важливої роботи (за роботу з секретними документами) у розмірі 15% мною теж при розрахунку ректорської зарплати уже врахована. Але цю надбавку ректор Грабко гіпотетично міг би собі доповнити ще 35% від окладу за виконання ще якоїсь особливо важливої роботи. Гіпотетично міг він собі призначити і третю надбавку – надбавку в розмірі 50% від окладу за високі досягнення у праці, хоча на фоні відсутності в університеті коштів на теплопостачання і ремонт приміщень, на фоні викликів до суду у справі про порушення процедури тендерних закупівель та у справі відновлення студентів, незаконно відрахованих з першого курсу до досягнення ними повноліття, а також на фоні ліквідації системи надбавок, яка розповсюджувалась у період мого ректорства на усіх працівників університету, самопризначення собі – керівникові університету цієї третьої надбавки виглядало б дещо аморально. Але, якби він усе-таки це зробив, то його зарплата могла б зрости ще на 3700х(0,35+0,5)=3145 грн, що при загальній схемі формування зарплати підняло б її до рівня 9546+3145=12691 грн, а при пільговій схемі формування – до рівня 13246+3145=16391 грн. Але ж де взяти у загальному випадку ще сім з половиною тисяч гривень, а у пільговому випадку ще чотири тисячі гривень, щоб вийти на суму 20338 грн, яка фігурує в якості зарплати у ректора ВНТУ Грабка у таблиці Єгора Стадного?

І у цьому випадку виходів є лише два – або скористатись власною, відмінною від нормативної, методикою нарахування ректорської зарплати, придуманою начальником планово-фінансового відділу Наталією Шевчук, і таки нарахувати місячну зарплату ректору у розмірі 20338 грн, або ж сформувати цю суму не лише за рахунок прямої зарплати, а ще й за рахунок виписування самому собі премій щомісяця по 1-2 оклади чи один раз за кожні півроку по 5-10 окладів.

І я не виключаю, що, заради нерозповсюдження інформації про додаткові надбавки чи премії йому самому, Грабко дозволяв виписувати додаткові надбавки чи премії і тим, хто був причетним до розрахунку та виписування надбавок чи премій йому. Тож на місці ревізорів я у першу чергу поцікавився б чи отримувала у 2013 році в якихось місяцях надбавки чи премії начальник планово-фінансового відділу Наталія Шевчук та той бухгалтер, котрий перераховував зарплату ректору на його банківську картку.

Ну і наостанок, я ще раз повернусь до таблиці Єгора Стадного - задля того, щоб показати вам, шановні читачі, якою є середня зарплата викладачів нашого ВНТУ. З таблиці видно, що сумарний фонд місячної зарплати 466 викладачів нашого університету складає 1,882 мільйона гривень. Тож, поділивши 1,882 мільйона на 466, отримаємо середню місячну зарплату викладачів у розмірі 4040 гривень, що у 5 разів менше за зарплату ректора Грабка.

Ось на цьому я і поставлю крапку у моєму аналізі, побудованому на матеріалах Центру дослідження суспільства, оприлюднених у соціальній мережі Фейсбук першим заступником міністра освіти і науки Інною Совсун, котра до 28 лютого 2014 року була ще директором цього центру, хоча після цієї крапки само собою викристалізовується ще одне запитання: «А чи на часі зараз, коли російські війська вторглися у Криму на територію України, відволікати увагу людей від думок про захист Вітчизни, думками про люстрацію чиновників якогось рівня?»

Але, відповідаючи на це запитання самому собі, я кажу: «Так, на часі! Адже з-за меж України екс-президент Янукович, котрий звернувся до президента Росії Путіна за допомогою, закликає усіх поставлених ще його режимом керівників зберігати вірність йому і чинити спротив діям і розпорядженням нинішнього патріотичного керівництва країною. І де гарантія, що не буде чинити такий спротив ректор Вінницького національного технічного університету Грабко, поставлений вірними апологетами Януковича Табачником і Сулімою? А будь-який вірний Януковичу ректор в години лихоліття може принести шкоди Україні немало, оскільки згідно зі своїми функціональними обов’язками є одночасно і начальником цивільної оборони університету».



Переглядів: 11265
Поширень: 0