21-23 жовтня відбудеться півфінал студентської першості світу з програмування АСМ-ІСРС по південно-східній Європі (SEERC). Півфінал  пройде паралельно на двох площадках: у Вінницькому національному технічному університеті та Бухарестській політехніці, на кожній з яких зберуться близько 50 команд, що представлятимуть 6 країн: Болгарію, Македонію, Україну, Румунію, Сербію, Туреччину і Україну.    

Вінниця збере 46 найкращих українських команд (136 студентів), які вибороли право участі у світовому півфіналі  у 2-х попередніх етапах національної олімпіади, у яких взяли участь 726 команд (2178 студентів). Серед кращих команд України виступлять чотири Вінницькі команди: три команди ВНТУ і одна команда Донецького національного університету. Переможці змагань на вінницький площадці отримують титули чемпіонів та призерів Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування, а також путівки до світового фіналу, який відбудеться у м. Рапід-Сіті, Південна Дакота, США, 20 - 25 травня 2017 року.

АСМ-ІСРС  - найбільш масова і популярна всесвітня студентська олімпіада, у відбіркових змаганнях якої бере участь більше 300 тис. команд, що представляють близько 10 000 університетів 120 країн світу. Лише у півфінальних змаганнях минулого року взяли участь 40266 студентів 2736 університетів зі 102 країн шості континентів . Результати цих змагань формують імідж країн, демонструючи їх потенціал не тільки у використанні, але і в розробці новітніх інформаційних технологій. Під час змагань студенти повинні не тільки написати програмний код, але, перш за все, в стресових умовах обмеженого часу та обчислювальних ресурсів (на команду з трьох студентів надається один комп'ютер), організувати ефективну командну роботу, щоб створити оптимальні алгоритми для вирішення поставлених завдань, що вимагає високого рівня знань як з програмування, так і з обчислювальної математики, статистики, штучного інтелекту та інших фундаментальних наук інформатики.

«За допомогою АСМ-ІСРС ми прагнемо надихнути молодих людей на нові досягнення в технічній сфері. Ці студенти – лідери завтрашнього дня, які володіють знаннями і навичками для створення технологій, що забезпечать процвітання майбутніх поколінь», - каже Білл Паучер (Bill Poucher), професор університету Бейлора (Техас, США), виконавчий директор першості світу.

Не випадково протягом вже більше десяти років генеральним спонсором фіналу і півфіналів АСМ-ІСРС є корпорація IВМ, а фінансову підтримку SEERC надають такі глобальні корпорації, як Facebook, Microsoft, Google, Looksery.

Цього року українські студенти і організатори Всеукраїнської олімпіади підтвердили високий рівень своєї майстерності:

  • студенти  Львівського  національного  університету  ім. І. Франка  вибороли  у фіналі першості світу бронзові медалі;
  • організатори презентували Україну перед оргкомітетом першості світу як кандидата на проведення світового фіналу і вибороли це право на 2022 рік разом з такими країнами, як: 2017 – США, 2018 – Китай, 2019 – Австралія, 2020 –США, 2021 – Росія, 2022 – Україна.

Ці успіхи є наслідком великої роботи, що забезпечила високу масовість Всеукраїнської студентської олімпіади (другий показник в Європі), високі результати українських студентів у світових фіналах (треті у Європі), де вони двічі виборювали золоті,  срібні та бронзові медалі,  і високий рівень організації, що відмітив на презентації Білл Паучер.

Вагомий внесок у ці результати внесли також Вінницький національний технічний університет, вінницька облдержадміністрація, вінницька мерія і та вітчизняні ІТ-компанії: CDM, Datagroup, EPAM, Win Interactive, Infopulse, Materialise, ABCname, Київстар, Miratech, GlobalLogic, iLogos, Softico, 1С Україна, Astound, Ernst & Young, SoftServe, BMS Consulting, S&T, Navigator та ін.

Додаткова інформація про чемпіонат ACM ICPC:

Сайт студентської першості світу з програмування;

Сторінка півфіналу першості світу по Південно-Східній Європі;

Сторінка Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування, фк відбіркових змагань першості світу АСМ-ІСРС;

Правила півфіналів першості світу;

Сторінки про останні півфінали на сайті ВНТУ;

Сторінка Фіналу Олімпіади в Фейсбук.



Переглядів: 2604
Поширень: 0