Сьогодні голова облдержадміністрації Валерій Коровій привітав викладачів та студентів ДонНУ імені Василя Стуса із другою річницею перебування на Подільській землі.

В урочистому зібранні взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Люк Якобс, професор, Міністр освіти і науки України (2014-2016 рр.) Сергій Квіт, Міністр економічного розвитку і торгівлі України (2014 р.) Павло Шеремета, голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник, ректор Донецького Національного університету ім. В.Стуса Роман Гринюк, викладачі, студенти, представники ЗМІ.

У вітальному слові до учасників заходу Валерій Коровій зазначив: «Це були складні, але дуже ефективні два роки. Пригадую жовтень-листопад 2014 року, коли увага влади була прикута до мобілізації, важкої ситуації на фронті, але попри це ми дуже позитивно сприйняли ідею розмістити і надати допомогу Донецькому Національному університету. Проблем виникало чимало, але для нас було принципово важливо, щоб викладачі та студенти почувались комфортно у нашому місті. Хочу зазначити, що професорсько-викладацький склад ДонНУ вніс дуже значний і позитивний колорит у наукову сферу Вінниці. До нас переїхали надзвичайно професійні, патріотично налаштовані люди, які прагнуть рухатись вперед і це вселяє дуже великий оптимізм».

Донецький національний університет відзначив другу річницю переїзду до Вінниці

В свою чергу Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Люк Якобс запевнив, що ДонНУ є взірцем не тільки для всієї України, а й для Європи: «Я шукатиму способи, як пов'язати університети Бельгії із вами. Символічно є те, що ми зараз зібралися у будівлі колишнього заводу "Кристал", адже містечко Антверпен у Бельгії, в моїй рідній країні — це один зі світових центрів торгівлі діамантами. А одне із підприємств кілька десятків років тому заснувало своє виробництво на Донбасі»,– зазначив посол.

Сергій Квіт пригадав зустріч із колективом ДонНУ, який тільки-но переїхав до Вінниці: «Це був надзвичайний досвід спілкування, який починався ніби якась «спецоперація»: не було ніякого подібного досвіду евакуації і доводилось робити багато адміністративних кроків, узгоджувати делікатні моменти із казначейством по оплаті зарплат і стипендій, питання акредитації, ліцензування, статусу тощо. На вашому досвіді ми вчились. На сьогоднішній день переміщено 16 університетів (15 – з Донбасу і 1 – з Криму) і 10 академічних інститутів. Але ви були першими і залишаєтесь найкращими»,- зазначив професор Сергій Квіт.

Своїми спогадами про нелегке рішення щодо переміщення університету з ДНР до Вінниці у 2014 році та планами на найближчий час поділився ректор Донецького Національного університету ім. В.Стуса Роман Гринюк.

Донецький національний університет відзначив другу річницю переїзду до Вінниці

«Цими днями минуло два роки як ми, після трагічних подій на Сході України, відновили свою роботу на Подільській землі. За ці два роки наша університетська родина пройшла багато випробувань. Наші досягнення показові і доленосні, а плани на майбутнє – досить амбітні. Про наш успіх свідчать високі позиції у національних та міжнародних рейтингах, довіра абітурієнтів, громади і партнерів. Щиро дякую всім, хто не зламався і вірить, хто не зупиняється і гідно йде обраним шляхом. Спільними зусиллями і своєю невтомною роботою ми утвердимо статус Стусівського університету як класичного дослідницького університету, конкурентоспроможного на національному та світовому рівнях!»,- підкреслив Роман Гринюк.

Донецький національний університет відзначив другу річницю переїзду до Вінниці

Після урочистої частини студенти, гості та викладачі долучились до цікавих заходів, приурочених до 2-ї річниці ДонНУ ім. Василя Стуса на Вінниччині.



Переглядів: 3756
Поширень: 0