23 листопада відбулась чергова зустріч зі студентами Вінниччини. Цього разу інформацію про раціональне споживання енергоресурсів та правила енергоощадності дізналися студенти Університету сучасних знань.

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аліна Брезіцька надала фахові поради щодо економії в побуті, детально розповіла про електроприлади, які споживають найбільше енергії. Окремо Аліна Брезіцька зупинилася на питанні місцевих програм співфінансування енергоефективних заходів та наголосила на важливості розвитку відновлювальної енергетики.

«Уявіть, 10% території України займають смітники. Шкідливі речовини, які там лежать, утворюють токсини, вони потрапляють у землю, потім у воду, а з водою – до вашої склянки. Тому потрібно відповідально ставитись до відходів. Найперше та найпростіше, з чого можна почати, – розділяти сміття на вологе (харчові відходи) та сухе (склобій, ПЕТ-пляшки, папір тощо). Особливо небезпечними є батарейки та ртутовмісні лампи. Одна батарейка здатна забруднити 400 л води або 20 м2 ґрунту. Здавайте їх для утилізації до місць спеціалізованого збору, наприклад, у контейнери в університетах, на заправках або в магазинах», – зауважила представниця ОПОРИ.

«Мене переповнює сором, бо раніше бездумно міг викинути батарейку в смітник. Тепер такого не зроблю і своїм друзям забороню, бо хочу пити чисту воду. А ще задумаюсь щодо подальшого працевлаштування. Якщо я правильно зрозумів, то за енергоефективністю – майбутнє, і в цій сфері можна вдало розвиватись», – поділився враженнями учасник заходу.



Переглядів: 3221
Поширень: 0