Вінницький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Вінницької міської ради вже тривалий час працює у декількох напрямках. Зокрема, це первинна профілактика паління, алкоголю, наркотиків, розповсюдження ВІЛ/СНІД у молодіжному середовищі, попередження насильства в сім’ї та дитячому середовищі, запобігання раннього соціального сирітства, запобігання кримінальної поведінки серед молоді та багато інших важливих для соціуму питань. 28 липня члени виконкому заслухали звіт директора міського центру СССДМ Світлани Сулімової про підсумки профілактичної роботи центру та про його діяльність.

Вже 10 років поспіль психологи центру працюють за програмою S. Sapiro «Навчання здоровому способу життя», що впроваджується в Україні під егідою ООН/СНІД. Упродовж року за програмою в підліткових клубах при ЖЕКах міста, санаторіях та таборах відпочинку, навчальних закладах проводиться близько 50 профілактичних тренінгів, лекцій, відеолекторіїв щодо запобігання паління, вживання алкоголю, наркотиків, девіантної сексуальної поведінки, розповсюдження СНІДу. В таких заходах бере участь біля 1000 молодих людей. Волонтерами ВМЦСССДМ, членами громадських організацій «Отчий дім», «Агапе», «Стоп», «Фонд Н. Потопаєвої», в учбових закладах міста проводяться заняття щодо профілактики наркоманії, у тому числі за принципом «Рівний-рівному», за участю колишніх наркозалежних.

Постійно проводиться робота щодо видання інформаційних буклетів для молоді, в яких у стислій формі викладена інформація щодо таких негативних явищ як тютюнопаління, вживання алкоголю, наркотиків, поширення ВІЛ/СНІД, безвідповідальна поведінка у статевих стосунках тощо. Крім того, видається серія подібних матеріалів для батьків підлітків, яких інформують з приводу того, як побудувати свою розмову з приводу профілактики вищезазначених негативних явищ.

За словами директора ВМЦСССД Світлани Сулімової, також проводиться робота щодо запобігання раннього соціального сирітства та насильства в сім’ї і у дитячому середовищі. «При пологових будинках міста та в будинку дитини «Малятко» для дітей віком до чотирьох рочків працює чотири консультаційних пункти, - говорить Світлана Сулімова. - Психологи цих пунктів проводять профілактичні бесіди із матерями, які планують відмовитися від своїх малюків та сприяють поверненню дитини у родину. Протягом останнього року у 4 випадках відмови від дитини, з якими працювали психологи, всі 4 матері погодилися не покидати своїх дітей.

Крім того, щороку проводяться загальноміські профілактичні акції, спрямовані на запобігання розповсюдження наркоманії та СНІД. Упродовж чотирьох років до Дня молоді та Міжнародного дня боротьби із зловживанням наркотичних речовин та їх незаконним обігом центр за участю Комітету з фізичної культури та спорту Вінницької міської ради проводять молодіжну соціальну акцію «Футбол за життя без наркотиків». Мета акції – пропаганда серед молоді стилю життя, вільного від наркотиків. В акції беруть участь колишні залежні від наркотичних речовин, або молоді люди, що вирішили стати на шлях позбавлення від наркотичної залежності. Зокрема, акція «Молодь Вінниці – за життя без СНІД»,в якій беруть участь молодіжні організації та об’єднання. Волонтери роздають більше 40 тис. інформаційних матеріалів молоді, надають тисячі консультацій на вулицях міста. Акція включає у себе міський конкурс соціальної реклами, а на основі кращих робіт дітей протягом декількох років виготовлялися білборди, які розміщувалися у якості соціальної реклами.

Як зазначив Вінницький міський голова Володимир Гройсман, роботу у напрямку профілактики негативних явищ слід продовжувати. «Сьогодні вже вирішено питання щодо розміщення у місцях, де найчастіше відпочиває молодь, соціальної антиреклами пива, - говорить мер Вінниці. – Слід посилити профілактичну роботу у молодіжному середовищі, аби наші діти зростали у здоровому суспільстві».


Переглядів: 3853
Поширень: 0