За інформацією головного державного санітарного лікаря обласного центру, туберкульоз в Україні значно помолодшав і вражає як доросле населення, так і дітей та підлітків. Серед усіх захворілих половину становлять люди працездатного і репродуктивного віку, майже третина їх - у віці 18-30 років. Цей показник має щорічну тенденцію до зростання. Зокрема, якщо питома вага захворілих у віковій групі 18 - 50 років у 2008 році складала 31%, у 2009 - 39%, у 2010 - 44%, а в поточному - 54%.

По місту рівень захворюваності на туберкульоз має хвилеподібний характер. Так, за 1 півріччя поточного року на активні форми туберкульозу захворіло 70 осіб проти 98 за аналогічний період 2010 року та 89-ти у 2009 році. В цілому рівень захворюваності вінничан на цю недугу в порівнянні з аналогічним періодом минулого року знизився майже на 30 %. Вдвічі знизилась захворюваність деструктивними формами, зменшилась кількість бактеріального туберкульозу, який становить основну епідеміологічну загрозу, а також занедбаних форм. У відповідності до вимог «Програми протидії захворюваності на туберкульоз в м. Вінниця на 2010-2011 роки» в обласному центрі здійснюється комплекс організаційних та медико-профілактичних заходів. «Зокрема, з метою оперативного розгляду питань та пропозицій щодо протидії розповсюдженню туберкульозу серед населення, для координації дій з ефективної реалізації протитуберкульозних заходів щоквартально проводяться засідання міської протитуберкульозної комісії, - повідомив Олександр Сорочан. - В лікувально-профілактичних закладах міста забезпечується лабораторна діагностика туберкульозу методом мікроскопії мазка мокротиння. Станом на початок вересня виконано понад 6 тисяч бактеріоскопій, що склало майже 95 % від планового показника».

Міжнародно-визнана і прийнята Україною для впровадження так звана ДОТС-стратегія чітко вписується і у доктрину реформування галузі охорони здоров\'я. Адже вона передбачає спрощене, доступне і об\'єктивне обстеження біоматеріалу мокротиння для встановлення діагнозу інфікування мікробактеріями туберкульозу. З метою здійснення цих досліджень всі поліклініки міста забезпечені бінікулярними мікроскопами, упродовж 2007-2008 років було придбано 4 рентгенівських діагностичних комплекси, а за рахунок державного бюджету отримано 1 рентгенівський. Як повідомив головний державний санітарний лікар Вінниці, одним з ефективних методів профілактики туберкульозу є БЦЖ-вакцинація, яка є обов\'язковою в 64 державах, а у 118 країнах світу є офіційно рекомендованою. «Проте на сьогодні цей метод використовується не в повній мірі, зокрема, через відмови від щеплень проти туберкульозу та через недостатню забезпеченість лікувальних закладів країни вакциною БЦЖ. - говорить Олександр Сорочан. - В Україні, з огляду на високу поширеність туберкульозу, неможливо відмовитися від щеплення БЦЖ, оскільки доведено, що ця вакцинація захищає від найбільш небезпечних форм захворювання (міліарного туберкульозу і туберкульозного менінгіту). Водночас, через відсутність вакцини БЦЖ діти, народжені в березні-квітні та липні-серпні поточного року, виписані з пологових стаціонарів без вакцинації проти туберкульозу. Крім цього, не проводиться ревакцинація дітей у віковій групі 7 та 14 років. Фактична забезпеченість вакциною складала 31%. Досить значною залишається і кількість відмов від вакцинації БЦЖ в пологових будинках, питома вага відмовників щорічно складає 8 - 9% від усіх новонароджених». Відсоток охоплених туберкулінодіагностикою недостатній і щороку зменшується. Так, за шість місяців поточного року нею охоплено 7,5 тисяч дітей. При цьому кількість відмовників від реакції Манту залишається значною. Станом на 1 січня 2011 року в місті зареєстровано 11 тисяч відмовників (що складає 22 % від загальної кількості). При цьому питома вага тубінфікованих дітей коливається в межах 2,9 - 3,9 %.

Міський голова Володимир Гройсман зазначає, що профілактичні заходи щодо запобігання захворювання на туберкульоз слід посилювати. «Зокрема, слід розглянути питання стосовно можливості діагностики дітей після реакції Манту не в тубдиспансері, де здорові діти, потрапивши в середовище із хворими людьми, опиняються під загрозою, а безпосередньо у діагностичних центрах, запрошуючи туди лікарів-фтизіатрів, - говорить очільник Вінниці. - Ми повинні відгородити дітей від можливої хвороби, яка на жаль, є досить серйозною».

Для довідки:

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров\'я, щороку жертвами туберкульозу стають, за різними оцінками, від 7 до 10 мільйонів осіб, а у 2-3 мільйонів жителів планети туберкульоз відбирає життя. Смертність від туберкульозу займає перше місце серед усіх інфекційних захворювань. Ця статистика не оминула і Україну, яка за кількістю випадків захворювань стабільно посідає друге місце в Європі (після Росії). Найвищі показники захворюваності протягом багатьох років реєструються в Херсонській, Луганській, Миколаївській, Донецькій, Одеській, Харківській областях. За офіційними даними кількість хворих на туберкульоз в нашій державі складає 1,4% населення, тобто близько 700 тис. осіб, а за оцінками експертів - близько 1,5 млн.


Переглядів: 3604
Поширень: 0