„Усе своє тримаю при собі”- цю жартівливу, але змістовну приказку можна назвати корисною для громадян у зберіганні своїх документів, цінних паперів та користуванні ними. Не можна довіряти будь-кому папери, які посвідчують особу або підтверджують право володіння майном, тому що існує багато «мисливців» за незаконною наживою, які можуть ними скористатися не на вашу користь.

Так, на сьогоднішній день, за вчинення шахрайських дій, перебуває у розшуку 47-річна жителька міста Вінниці Тетяна*. Слідством встановлено, що Тетяна, спільно із своєю подругою, вирішила підробити паспорт громадянки України на ім’я Іванової Лариси *, для його подальшого використання у складенні фіктивної довіреності. Документ опинився в руках шахраїв із власної необережності його господарки.

Далі все робилося дуже просто. Тетяна передала подрузі дві свої фотокартки (одну - кількарічної давності, другу – новосфотографовану), для того, щоб вона зірвала справжні фотокартки із паспорта Лариси та наклеїла дві її. Що та і зробила. Таким чином зловмисниці підробили паспорт, господарка якого ні про що не здогадувалася. Її в цей час навіть у місті не було.

Зловмисниця, яка безпосередньо підробляла паспорт, за іронією долі, мала таке ж саме прізвище, як і господарка втраченого документу. Жінки виявилися однофамільцями, лише ім’я мали різні. Це зіграло важливу роль у наступному протизаконному кроці шахрайок.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, жінки приїхали до приватного нотаріуса, представилися матір’ю та дочкою, надали йому підроблений паспорт, неправдиві відомості та склали довіреність, за якою матір уповноважує свою доньку розпоряджатися половиною своєї квартири у місті Вінниці, яка належить їй на праві права приватної власності. Потім нотаріус, який нічого не знав про злочинні наміри жінок, оформив довіреність про передачу права розпорядження частиною квартири дочкою від її матері.

Не гаючи часу, зловмисниці швидко знайшли покупця на квартиру, яку отримали злочинним шляхом, та уклали з ним договір купівлі-продажу.

Злочинне діяння жінками зроблено - гроші у кишенях. Ні в чому невинна людина залишилася і без паспорта, і без квартири.

За даним фактом порушено кримінальну справу за ч. 2 та ч.3 ст.358 Кримінального кодексу України - «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів”. Отже, зловмисницям загрожує позбавлення або обмеження волі на строк до 5 років.

Це непоодинокі випадки шахрайських витівок. Відомі і інші, коли чужі папери стають знахідкою для шахраїв. Тому наголошуємо бути завжди уважними і не губити своїх документів та речей.


Переглядів: 3003
Поширень: 0